U Livnu desetu godinu zaredom održan Sajam karijera HBŽ-a

Anđela želi farmaciju, a Rei je prvi izbor medicina

19.03.2024.
u 20:48

U organizaciji Zagrebačkog kluba livanjskih studenata (ZKLS) u Livnu je, desetu godinu zaredom, održan Sajam karijera HBŽ-a.

113 članova

Cilj sajma je upoznati maturante srednjih škola s mogućnošću i uvjetima studiranja na Sveučilištu u Zagrebu, kao i načinom polaganja državne mature, piše Večernji list BiH.

Potaknuti izrazitim smanjenjem broja upisanih studenata s područja Hercegbosanske županije na Sveučilište u Zagrebu, Zagrebački klub livanjskih studenata 2014. pokrenuo je projekt ''Sajam karijera". Uz povećani broj novoupisanih, raslo je i članstvo u klubu, govori nam predsjednica ZKLS-a Martina Periša i dodaje: "Uspjeli smo, već je 113 članova u našoj zajednici. Stvarno je jako puno aktivnih članova, kao što se vidjelo i ovdje, došlo je jako puno ljudi, družimo se, radimo mnogo stvari, tako da sam zadovoljna."

Studenti su predstavili 21 fakultet, dijelili brošure, strpljivo odgovarali na pitanja, a Karla Periša, studentica 3. godine Medicinskog fakulteta, vrlo ozbiljno je objašnjavala zašto bi medicina trebala biti njihov izbor: "Mislim da je to, zapravo, najljepši faks zato što se tu pomaže ljudima iz prve ruke. Odmah na prvoj godini idemo u bolnice. Kad završimo treću godinu, onda smo stalno u bolnici sve do konca studija, tako da do kraja faksa jako dobro znamo raditi s pacijentima."

Ove godine su se sajmu pridružili i predstavnici Ministarstva obrane BiH. Potporučnik Dinko Ivković ističe kako im je cilj promovirati poziv vojnika i vojnu akademiju, što im uz školovanje u inozemstvu omogućava i boravak u zemljama Europe i svijeta.

"Osim toga što sam završio akademiju u Austriji, ja sam u ovoj svojoj kratkoj karijeri obišao pola Europe, od Poljske, Slovačke, Češke, Njemačke do Litve, a do sada sam i dva puta bio u SAD-u. I sve to se pruža ovim mladićima i curama, možda oni to ne znaju, pa smo zato mi ovdje kako bismo im pomogli izabrati nešto novo", govori nam Ivković.

I dok se neki maturanti tek traže, ima i onih koji znaju što im je budući poziv.

Među njima je i Anđela Bagarić iz Tomislavgrada, koja se opredijelila za farmaciju, Livnjaku Tanušu Tanušaju zanimljiva je vojska. Kaže i da ima mnogo prijatelja koji su djelatni vojnici pa će se okušati i on u tom pozivu.

Rei Šesto iz Livna prva opcija je medicina, a druga tehnički fakulteti. Kaže da je mnogo toga zanima, pa je i širok izbor fakulteta.

Simulacija mature

Drugi dan Sajma karijera HBŽ-a bio je rezerviran za prezentaciju i simulaciju državne mature koja je preduvjet za upis studenata iz BiH na neko od sveučilišta u Republici Hrvatskoj. Inače, rad ovih mladih ljudi iz Zagrebačkog kluba livanjskih studenata od samih početaka podržavaju i Grad Livno i resorno županijsko ministarstvo.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije