NAKON PIC-a

Špirićevo Vijeće ministara bit će pod stalnom opstrukcijom

spiric
VL FOTO
19.12.2011.
u 09:25

Nakon poruke PIC-a sadašnja izvršna vlast može vladati do idućih izbora

Nakon jasnog stava Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira da do imenovanja novog treba osigurati punu funkcionalnost postojećeg Vijeća ministara BiH, očito je da je i u međunarodnoj zajednici malo onih koji vjeruju u skori dogovor političkih čelnika u BiH o uspostavi državne vlasti.

Lako bi se moglo dogoditi da sadašnje Vijeće ministara, iako u tehničkom mandatu, nastavi voditi izvršnu vlast u većem dijelu 2012. godine. Zapravo, ne postoje nikakve ustavne ili zakonske prepreke da Vijeće ministara predvođeno Nikolom Špirićem nastavi „vladati“ sve do idućih izbora, koji bi se trebali održati 2014. godine.

Izvršavati aktivnosti

U praksi bi to značilo da aktualno Vijeće ministara nastavi pripremati i predlagati zakone i međudržavne sporazume, te operativno izvršavati sve aktivnosti koje je izvršavalo i u četiri godine redovitog mandata. Vijeće ministara se tako i ponaša, jer je u zadnjih godinu dana u parlamentarnu proceduru uputilo veći broj zakonskih prijedloga, informacija i izvješća. Istodobno je imenovano više rukovoditelja agencija i ureda na državnoj razini, a premijer i ministri redovito izvršavaju i međunarodne obveze. Određeni problem bi mogla predstavljati činjenica da su premijer Špirić, ministri Bariša Čolak, Safet Halilović, te doministri Senad Šepić i Mijo Krešić, na zadnjim izborima osvojili i zastupničke mandate na različitim razinama vlasti. Međutim, oni još nisu preuzeli svoje zastupničke dužnosti, pa, barem za sada, ne postoji prepreka da u punom kapacitetu sudjeluju u radu Vijeća ministara.

Najveći problem funkcionalnom i učinkovitom djelovanju „tehničkog“ Vijeća ministara je činjenica da ono nema natplovičnu potporu u Zastupničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine.

Najveći gubitnici

Koalicija stranaka koja je ukazala povjerenje sadašnjem Vijeću ministara u novom sazivu donjeg doma državnog parlamenta ima 21 od ukupno 42 mandata. Čak i kada bi odnosi među tim strankama danas bili idilični (a nisu) one nemaju dovoljan broj ruku u Zastupničkom domu za izglasavanje bilo kakve odluke ili zakona.

U proteklih nekoliko mjeseci u Parlamentu je oboreno nekoliko zakonskih prijedloga predloženih od Vijeća ministara.

Promatrano čisto s političke točke gledišta, najveći gubitnici u ovakvoj situaciji su Hrvati, koji do daljnjeg ostaju bez premijerske funkcije. SDP-u samo na prvi pogled ne odgovara ovakvo stanje. Naime, sve dok ne postanu dio izvršne vlasti na državnoj razini esdepeovci mogu odgovornost za stanje u državi svaljivati na dosadašnju vladajuću koaliciju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?