NAJLUĐA NOĆ

Spektakularni vatromet u Sydneyu dočekao još jednu novu godinu

nova godina (1)
news.com.au
31.12.2011.
u 12:13

Ovoga puta prvi su novu godinu dočekali u Samoi i Tokelau. Glamurozni vatromet u Australiji i ove je godine privukao više od milijun posjetitelja.

Luka u Sydneyju još je jednom bila domaćin spektakularnom dočeku nove godine. Novu 2012. godinu osvijetlio je raskošan vatromet vrijedan čak 6,5 milijuna australskih dolara (gotovo 400 milijuna kuna), kakav i priliči tradicionalnom dočeku Australiji. Spektaklu je nazočilo milijun i pol ljudi, što Australaca, što stranih turista.

Središnji dio vatrometske proslave u Sydyneyju ove su godine bile pirotehničke eksplozije u obliku oblaka, kao i leptiri i vodopadi, uz glazbenu podlogu Time to Dream (Vrijeme je za sanjarenje)

"Sretna vam 2012.!" čestitala se već od 11 sati po srednjoeuropskom vremenu, ti u Samoi, Tokelau i Karamitima, istočnim pacifičkim otocima državama.  na najistočnijem dijelu svijeta.

U Samoi i Tokelau su promijenili svoju vremensku zonu kako bi poboljšali veze s Australijom i Novim Zelandom. Tako su na ta dva pacifička otoka ostali bez cijelog petka 30. prosinca, jer je nakon istega četvrtka 29. prosinca odmah nastupila - subota 31. prosinca! I tako su umjesto posljednji ovoga puta prvi dočekali novu godinu.

Za razliku od njih, stanovnici otoka Kiritimatija, najistočnijeg dijela pacifičke otočne države Kiribati, naviknuli su da u nove godine ulaze prvi. Taj je otok u 18. stoljeću kapetan James Cook otkrio na Božić, zbog čega je Kirimati poznat i pod nazivom Božićni otok.

U Novom Zelandu je u 12 sati po srednjeuropskom vremenu otkucala ponoć i novogodišnje slavlje je moglo početi. No, u glavnom gradu Wellingtonu nisu mogli slaviti najavljenim velikim vatrometom. Gradske su vlasti bile primorane otkazati vatromet zbog jake kiše i vjetra.

Glamurozne proslave ulaska u 2012. godinu tako se očekuju kroz cijeli dan. Veliki vatromet bi ove godine osim sydneyske luke, trebao osvijetili i mnoge druge trgove u svijetu. U Londonu će vatromet uz Temzu, koji svake godine privuče oko 250 tisuća ljudi, početi u 22 sata. U New Yorku se tradicionalno najveća proslava događa na Times Squareu, a ni ova godina neće biti iznimka.

Kako će izgledati proslave u Hrvatskoj? Staru su godinu već "otpratili" članovi pulskog veslačkog kluba Istra, koji su već devetu godinu za redom, nakon ispijanja šampanjca, isplovili odjeveni u oprave Djeda Mraza.

Na glavnim zagrebačkim trgovima, Trgu bana Jelačića i Britancu, već su u petak postavljene pozornice. Na Britanskom trgu građani će Novu godinu moći dočekati uz TBF, čiji koncert počinje u 20 sati, dok će na Trgu bana Jelačića nastupiti Crveni koralji, Telefon blues band i New gypsies. Na splitskoj rivi organizirat će se koncert Magazina, Petra Graše i Mladena Grdovića, na Stradunu će nastupiti Jelena Rozga, Kemal Monteno te klape Cambi i Intrade, dok će na riječkom korzu građane zabavljati Dubioza Kolektiv, Gustafi i Diskurz.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije