Orašje

Šoping, fakulteti, zabava i odmor

Orašje
06.07.2012.
u 11:18

Sve veći broj iz RH bira Orašje za mjesto studiranja, a dolaze i radi kupovine, opuštanja...

Malo koji grad kao Orašje može se pohvaliti komparativnim prednostima koje mu pruža zemljopisni položaj. Nije bez razloga dobilo i drugo ime “Vrata Bosne” jer je u Orašju lociran jedan od najvažnijih graničnih prijelaza koji povezuje BiH s RH (godišnje zabilježi više od šest milijuna prelazaka osoba i oko dva milijuna vozila), što je jedna od značajnijih prednosti tog područja. Takav položaj općine Orašje osigurava joj dobru komunikacijsku povezanost jer je udaljeno svega 12 km od autoceste Zagreb - Beograd te uz cestu Orašje - Tuzla ta je posavska općina atraktivna za sva gospodarska kretanja, protok roba i ljudi. U Orašju je sagrađen i moderan srednjoškolski centar za koji tvrde da je primjer škole 21 stoljeća. Pod njenim krovom je i sjedište Centra studiranja pri Sveučilištu Mostar s više od tisuću studenata pa ga je rektor prof. dr. sc. Vlado Majtorović nazvao i malo sveučilište s pet fakulteta ( Ekonomski, Pravni, Filozofski, Visoka zdravstvena škola i PMF). Među studentima je sve više studenata iz susjedne nam Hrvatske, a predavanja se održavaju u amfiteatru novosagrađene škole sa opremom posljednjih standarda. Od ove godine lepeza se širi, i to ne bez razloga u smjeru turizma pri PMF-u. Ta odrednica nas je zaintrigirala pa smo dan proveli u obilasku upravo takvih mjesta, kao novih dopuna turističke karte Orašja.

Posavsko Zrće

U jednom smo danu obišli samo nekoliko mjesta gdje se slijeva “rijeka” mladih iz Hrvatske tražeći zabavu, odmor, pa i posao. Mali grad čak s četiri bazena, to je više od svih očekivanja koje su nam u jednom dahu kazale Ivana, Ena i Edita iz Županje. Bazen Aqua centra Šokčević s atraktivnim sadržajima od tri bazena, teniskih i ostalih terena s mogućnošću prihvaćanja nekoliko tisuća kupača. Najpoznatija lokacija u našem malom gradiću je Club S & Pool. Riječ je o diskoteci s bazenom koja nudi atraktivan ugođaj ravan velikim centrima. U najkraćem, ono što je Zrće na Pagu to je Club S za Posavinu, a posebna mu je atrakcija što uz dnevna kupanje organizira i poznata noćna kupanja. Imaju plus više jer zapošljavaju gotovo isključivo studente, a najveći ih je broj upravo iz Hrvatske. Zaposleni studenti u S clubu imaju samo riječi hvale, studiraju i sami financiraju svoje školovanje. Noćni klub Sova night još je jedno mjesto zabave kao i Matrix pub s isključivo rock glazbom uživo, pa nas ne čudi što sve više Orašje biraju za mjesto izlaska susjedi iz Županje, Vinkovaca, Broda, Brčkog, Tuzle…

Novo urbano Orašje

Posljednjih godina zamijetna je nova urbana kontura Orašja kao sjedišta izvršne vlasti PŽ-a. Gradnja Poduzetničkog centra ima posebno mjesto na samom ulazu u Orašje i Posavsku županiju. U istom smjeru samo nekoliko stotina metara dalje je među najvećim u BiH shopping mall - City Center Inn Orašje s prepoznatljivim lancem trgovina Maxi koji zapošljava najveći broj djelatnika u općini. Valja spomenuti i trgovački centar Yimor, te Bingo i Interex koji su takoder preplavljeni kupcima. Slika trgovanja sada sve češće ne ide u smjeru Hrvatske već se stotine vozila s hrvatskim registracijskim oznakama slijevaju prema Orašju i tržnim centrima. Šoping u Orašju je trenutno na višoj razini kvalitete u odnosu na tržni centar Arizona. Nakon kružnog toka, slijedi jedna od najljepših bh. prometnica (postala glavna oraška šetnica) koja vodi uz sam grad. Omeđena je hvale vrijednim drvoredom kao znak da se u tom gradu ozbiljno pristupa ekouređenju. Nakon što je Posavska županija dala primjer kako se grad malim projektima može učiniti ljepšim, na potezu je općina kako bi završila projekt šetnice. Na tom su području ponikla i nova gradska naselja Orašja : Jug 1 i Jug 2, gdje se nalazi škola, bazeni, stadion Goal i nova sportska dvorana čijim će se završetkom postići novi pomak prema kvaliteti življenja u Orašju.

Ključne riječi

Komentara 2

ZC
zvonar.crkve.notre.dame
16:24 06.07.2012.

Draga novinarka je zaboravila napisat da je Orašje metropola kriminala vladajućih koji se već niz godina izmjenjuju na samom čelu ove upravo nahvaljene općine :D I da poruka ovim sto dolaze: Neki bi prodali dušu vragu da se tamo na moraju vratit ;)

Smiljan Šokić
17:18 06.07.2012.

Slažem se sa autorcom ovoga teksta da Oraška općina je imala i ima puno prirodnih prednosti za lijep i ugodan život. Zbog čega te prirodne prednosti nisu iskorištene, autorica ne piše. Tko je kriv što "vrata Bosne" se otvaraju ponajviše za prolaznike u tranzitu, o tome autorica također ne piše. Zašto je općina Orašje spada u red najnerazvijenijih općina u federaciji BiH također se ne piše. Ako je tako divno i bajno zašto većina mladih odlazi? Zašto nema povrataka, čak niti u mirovinu ne žele doći naši ljudi iz vana. Odgovor je jasan i vrapcima na grani: Staro gospodarstvo je oraška politika totalno uništila. Novih ulaganja skoro da i nema. Zapošljavanja u proizvodnji su minimalna.Državne (proračunske) firme i institucije prebukirane maminim i tatinim sinovima i kćerima, sva ozbilnija ulaganja preskaču Orašje kao nesigurnu i rizičnu zonu, zonu gdje je korumpiranost ogromna. Sela su prepolovljena, starci i starice umiru sami na svojim zapuštenim ognjištima.Djece nema, razredi se gase,narkomanija,nerad, opijanja, kriza morala, kriza vjere. Sve mi to svi znamo, ali šutimo. Šuti, vlast, šuti prosvjeta, šute vjerske zajednice, šute i pojedinci.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?