INVALIDI U BIH

Socijalnim stradalnicima duguje se 63 milijuna KM

invalidi
VL FOTO
11.12.2010.
u 11:37

Duguje se osobama koje su dobile rješenja o pravu na invalidninu, tuđu njegu i ortopedski dodatak...

Ovu proračunsku i kalendarsku godinu Federacija BiH vjerojatno će završiti s dugovanjima od oko 63 milijuna KM osobama koje su dobile rješenja o pravu na invalidninu, tuđu njegu i ortopedski dodatak, ali nikada nisu počeli primati te naknade.

Financijska prijetnja

Ova nova financijska prijetnja za Federaciju bila je i veća, ali je Ministarstvo za rad i socijalnu skrb FBiH uspjelo tijekom ove godine osigurati sredstva za izmirenje oko 45 milijuna dugovanja po istoj osnovi. Međutim, veliko je pitanje hoće li u proračunu za iduću godinu biti osigurana sredstva za isplatu preostalog duga. Samo za isplatu redovitih naknada za oko 46 tisuća korisnika koji su uvedeni u pravo potrebno je 105 milijuna maraka.

Resorno ministarstvo tražit će da se u proračunu osiguraju i sredstva za preostala dugovanja, ali je teško očekivati da ih i dobije. Baš zbog toga je potpuno nejasno zašto su federalne vlasti odgodile usvajanje Zakona o dugu, koji je svojedobno razmatran i na sjednici entitetske Vlade.

Skuplja prašinu

Prema ovom zakonskom prijedlogu koji skuplja prašinu u nečijoj ladici, dugovanja osobama koje imaju pravomoćna rješenja o pravu na invalidninu, tuđu njegu i ortopedski dodatak, bila bi isplaćena postupno u roku od tri godine. Da je ovaj zakon usvojen, dug prema socijalnim kategorijama bi se isplatio u razdoblju od 2011. do 2013.

Uz jasan zakonski okvir i plan isplate sredstva bi se vrlo lako osigurala od međunarodnih financijskih institucija. Više je nego očito da se više isplati i zadužiti uz prihvatljivu kamatu, nego čekati presude po sudskim tužbama s pripadajućim kamatama. Nažalost, većina u vlasti ne misli tako, pa bi se uz silne financijske probleme ovaj entitet mogao suočiti i s valom sudskih optužbi, čiji ishod uopće nije upitan. FBiH prijeti ukupno 22.500 tužbi zbog ovih dugovanja, a već je podneseno nekoliko stotina njih.

Zbog svega toga nova Vlada FBiH morat će se brzo očitovati o problemu dugovanja socijalnim kategorijama, pa neće čuditi ako predloženi zakon o dugu naprasno bude izvučen iz ladice.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?