Danas istječe rok

Socijalni bunt - svi u Mostaru idu u štrajk

Mostar
24.05.2013.
u 09:11

Vatrogasci, Gradska uprava i ostali uskoro kreću u generalni štrajk

Danas istječe rok koji su sindikati u Mostaru postavili za isplatu zaostalih plaća. Mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić ranije je najavio kako neće isplatiti plaće dok se ne riješi pitanje kaznene prijave koju je protiv njega podnio SDA zbog nametanja proračuna. Stoga, može se reći kako je današnji dan početak teške ekonomske i socijalne krize koja će Mostar potresati sve dok se ne riješi pitanje daljnje isplate plaća iz proračuna Mostara.

Nema intervencija


- Naši su uvjeti jasni. Ako se plaće ne isplate, mi idemo u štrajk. Niti pod kojim okolnostima nećemo intervenirati sve dok nam se ne isplate zaostale plaće, pa ni u slučajevima gdje su ugroženi životi ljudi - rekao nam je predsjednik Sindikata mostarskih vatrogasaca Milenko Zovko. Kako se neslužbeno doznaje, ovih dana će biti održan sastanak sindikalnih čelnika na kojem bi se trebala donijeti odluka o početku generalnog štrajka. - Svi službenici Gradske uprave podržavaju generalni štrajk i očekujemo kako će se uskoro donijeti odluke o pokretanju službenih procedura. Ne tražimo ništa više nego da nam se plaće isplaćuju redovito. To svakako ne bi trebao biti problem - rekli su nam službenici u mostarskoj Gradskoj upravi. Nitko ne može sa sigurnošću reći do kada će trajati ova kriza. Tužiteljstvo bi se trebalo u roku od tri mjeseca očitovati o kaznenoj prijavi protiv Bešlića, odnosno o tome je li ona osnovana. Mostarski gradonačelnik je već ranije pozvao nadležno tužiteljstvo da se u što kraćem roku očituje o spomenutoj prijavi, ali to se još uvijek nije dogodilo. - Mi ne možemo čekati tri mjeseca da netko riješi neku prijavu. Moramo živjeti, imamo kredite koje treba plaćati, djecu koju treba hraniti. Oni sigurno ne mogu čekati tri mjeseca da se završe političke igre. Naša djeca neće biti žrtve političkih igara - poručuju mostarski vatrogasci.

Politički pritisci

Zadnje informacije govore kako su već počeli i politički pritisci na Bešlića da se isplate plaće službenicima. Većina naših sugovornika ne uvažava razloge zbog kojih je daljnja isplata plaća obustavljena.

- Ako je već proračun nametnut, onda ne možemo shvatiti kakav je problem da plaće isplate. Sada smo u situaciji da imamo proračun, a nemamo plaća. Postavlja se pitanje zašto je onda proračun uopće nametnut - pitaju predstavnici sindikata s kojima smo razgovarali. Nije isključeno kako će tijekom vikenda predstavnici pojedinih stranaka održati neslužbene sastanke s mostarskim gradonačelnikom na kojem će lobirati za isplatu plaća iz mostarskog proračuna. Naravno, najbrže rješenje situacije je povlačenje kaznene prijave od SDA, ali za sada nitko ne vjeruje kako će do toga doći. U Tužiteljstvu nisu željeli komentirati mogućnost da se prijava protiv Bešlića riješi u što kraćem roku. I dok se čeka na rješenje ovoga slučaju preko suda, pred Mostarom je vruće ljeto u svakom pogledu. Već sada se građani pitaju tko će gasiti požare tijekom ljetnih mjeseci, što će biti s gradskim vrtićima, hoće li Gradska uprava uopće funkcionirati? Puno je pitanja, a malo odgovora. Oni koji su napravili problem u Mostaru nametanjem Statuta grada sada šute o svemu. OHR i dalje smatra kako sve probleme trebaju rješavati domaći političari. Bez obzira što su krize stvorili Ashdown i ostali stranci svojim odlukama.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?