IZBORI 2010.

SNSD-u i SDP-u najviše manadata u Parlamentu BiH

parlament
VL Photo
07.10.2010.
u 09:02

Ove dvije stranke trebale bi imati osmero zastupnika, no pri tome će biti u posve različitoj poziciji u odnosu na ukupan broj zastupnika prema entitetskom rasporedu

Uz prebrojane glasove između 80 i 90 posto izbornih mjesta, ne računajući uopće glasove iz inozemstva, posve je izvjestan raspored zastupničkih mandata čije se osciliranje ipak može dogoditi u posljednji trenutak. Prema sadašnjem stanju, najveći broj mandata imat će Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika i SDP Zlatka Lagumdžije.

SNSD i SDP


Ove dvije stranke trebale bi imati osmero zastupnika, no pri tome će biti u posve različitoj poziciji u odnosu na ukupan broj zastupnika prema entitetskom rasporedu. Naime, SNSD će imati osmero od 14 zastupnika, ili natpolovičnu većinu, koji se biraju s prostora Republike Srpske, a SDP će imati trećinu mandata kada su u pitanju zastupnici izabrani u Federaciji BiH. Bez SNSD-a, koji samostalno raspolaže entitetskim vetom, neće se moći u sljedeće četiri godine donijeti bilo kakva odluka, a bez SDP-a zasigurno hoće. SDP je inače dobio sedam izravnih mandata i jedan s kompenzacijske liste, dok SNSD ima šest izravnih i najvjerojatnije dva kompenzacijska mandata.

Sljedeća po popularnosti je Stranka demokratske akcije čiji predstavnici ipak tvrde da će imati osam mandata. Međutim, prema rezultatima koje je objavilo Izborno povjerenstvo, zadobili su šest mjesta u Zastupničkom domu, od čega pet izravnih mandata i jedan kompenzacijski s područja Federacije. Oni računaju i na kompenzaciju s područja RS-a. Kako sada stvari stoje, po četiri mjesta imat će HDZ BiH i Savez za bolju budućnost. HDZ BiH dva je mandata osvojio iz višečlane izborne jedinice koju čine Zapadnohercegovačka i Hercegovačko-neretvanska županija. S te liste izabrani su predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i Marija Zelenika. Ova lista osvojila je 45.000 glasova. Iz ove jedinice u Zastupnički dom ide i predsjednik HDZ-a 1990. U Zastupničkom domu bit će i Niko Lozančić, a s kompenzacijske liste Mato Franjičević. Klub Saveza za bolju budućnost u državnom Parlamentu predvodi poznata glazbenica i TV urednica Ismeta Dervoz, ugledni liječnik dr. Emir Kabil, Mirsad Đugum i Adnan Bašić. Hrvatska koalicija HDZ 1990. i HSP BiH imat će najvjerojatnije dva mandata. Jedan je izravno izborio predsjednik HDZ-a 1990. Božo Ljubić čija je Hrvatska koalicija s HSP-om BiH osvojila 22.559 glasova u drugoj izbornoj jedinici.

Kompenzacije


Mandat će vjerojatno dobiti i predsjednik HSP-a BiH Zvonko Jurišić koji je svoj izbor osigurao prvom pozicijom na komepnzacijskoj listi koalicije. Po jedan mandat na razini države imat će Demokratska narodna zajednica s izravno izabranim Nerminom Purićem. Zahvaljujući isključivo kompenzacijskim mandatima, u Zastupničkom domu će brata Jerku naslijediti Mladen Ivanković Lijanović iz Narodne stranke Radom za boljitak te Petar Kunić iz Demokratske narodne stranke, kao i Vesna Krstanović Spremo iz Partije demokratskog progresa.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?