HDZ BiH i HDZ RH

Snažno će se raditi na ostvarenju hrvatskih nacionalnih interesa

covic
20.07.2013.
u 10:43

Suradnja HDZ-a BiH i HDZ-a Hrvatske će se ubuduće još više intenzivirati

Nakon zajedničke konferencije HDZ-a BiH i HDZ-a Hrvatske “Položaj hrvatskog naroda u BiH nakon ulaska RH u EU” na kojoj je istaknuto kako je europska budućnost BiH povezana s postizanjem hrvatske jednakopravnosti, usvojeni su zaključci.

Pitanje jednakopravnosti

- Ostaje nesporna činjenica kako su Hrvati u BiH najviše zainteresirani za ustavne promjene, a nemaju takvu snagu da ih sami provedu. Pitanje opstojnosti hrvatskog naroda, pa i hrvatske države, nije u cijelosti riješeno dok nije riješeno pitanje jednakopravnosti hrvatskog naroda u BiH, odnosno dok nije riješeno hrvatsko nacionalno pitanje u BiH. Krajnji cilj hrvatske politike prema ustavnom položaju Hrvata u BiH je potpuna ravnopravnost hrvatskog naroda s ostala dva konstitutivna naroda i niti jedno rješenje koje ne polazi od tog standarda, od tog rješenja, za nas nije i ne može biti prihvatljivo; Hrvatima u BiH treba politički snažna, gospodarski jaka i perspektivna RH kao jamac opstojnosti hrvatskog naroda u BiH. Dogovorena je daljnja suradnja na iznalaženju najboljih rješenja nastavka aktivne gospodarske suradnje. Pokrenuta je inicijativa za sazivanje posebnog “Gospodarskog foruma” o temi poboljšanja gospodarske suradnje, a u svjetlu položaja hrvatskog naroda i jačanja gospodarstva nakon ulaska RH u EU; RH, kao dobar susjed i prijatelj, treba pomoći BiH na putu u EU, prije svega u političkom smislu. Ogromno iskustvo koje ima RH u procesu pristupanja EU zasigurno će pomoći u savladavanju brojnih zahtjevnih zapreka na putu BiH k EU i NATO-u. Iz izlaganja i rasprava može se nedvojbeno zaključiti kako će RH nastaviti podržavati ulazak BiH u EU i NATO; Popis pučanstva u BiH je jedno od najvažnijih i najprioritetnijih pitanja za Hrvate u BiH i s toga je napravljen zajednički operativni plan aktivnosti HDZ-a BiH i HDZ-a RH na praćenju popisa stanovništva u BiH 2013., a koji je usuglašen između timova određenih od HDZ-a BiH i HDZ RH; Europska pučka stranka (EPP) je europska politička grupacija desnog centra, koja ima 75 članica iz 39 država, više od 20 premijera i predsjednika država, 13 članova Europske komisije (uključujući predsjednika Komisije), predsjednika Europskog vijeća i najveću skupinu u Europskom parlamentu koju čini 265 članova Parlamenta.

Popravljanje pozicije

To je snaga koju će novo vodstvo HDZ-a RH, zajedno s predstavnicima HDZ-a BiH, iskoristiti u snažnom popravljanju pozicije hrvatskog naroda i ostvarenju hrvatskih nacionalnih interesa u cjelini. Utemeljit će se odbor na razini HDZ-a BiH i HDZ-a RH koji bi se bavio međunarodnim odnosima i promocijom europskih vrijednosti u BiH; Svi zaključci će se operacionalizirati, suradnja će se nastaviti i još više intenzivirati, a sve s ciljem kako bi ulazak RH u EU bio još veći poticaj za popravljanje ukupne pozicije hrvatskog naroda u BiH, tj. postizanje pune ustavne i institucionalne jedanakopravnosti hrvatskog naroda i stvaranju BiH kao funkcionalne, demokratske i upravljive države, države vladavine prava i zadovoljnih ljudi, navodi se u zaključcima.

Ključne riječi
HDZ

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?