SPORAZUM

Snažnija suradnja Čovića i Ljubića se i dalje nastavlja

sporazum
Braco Selimović
22.01.2011.
u 14:32

Predsjednici stranaka sastanke još moraju održati samo sa županijskim odborima u ZH županiji

Sporazum o zajedničkom nastupanju na svim razinama vlasti koji su dva HDZ-a potpisala nakon izbora uvelike se provodi na razini županija s hrvatskom većinom.

Zajedničko nastupanje

Tijekom sastanaka koje su održali u većini županija s hrvatskom većinom predsjednici HDZ-a BiH i HDZ-a 1990. Dragan Čović i Božo Ljubić više puta su ponovili kako ove dvije stranke imaju identičan stav o pitanju formiranja vlasti na svim razinama u BiH. Stranke u županijama surađuju kao da su i jedna i druga zajedno već u vlasti te će i ubuduće predstavnici županijskih organizacija nastupat zajednički. Predsjednici dvaju HDZ-ova već su održali sastanak u Srednjobosanskoj županiji, Posavini, Hercegovačko–neretvanskoj županiji te Hercegbosanskoj županiji.

Dragan Čović i Božo Ljubić, kada su u pitanju županije s većinskim hrvatskim stanovništvom, sastanak trebaju održati još sa županijskim odborima u ZHŽ-u. Održani sastanci u navedenim županijama su nastavak kontinuiranog rada ovih dviju stranaka. “Sve se to radi kako bi ideju ovog našeg zajedničkog rada i provedbu sporazuma koji smo potpisali prenijeli do zadnjeg člana HDZ-a svjesni da ima ljudi koji različito gledaju na ovo što smo dogovorili”, kazao je nakon sastanka u HBŽ-u predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović. I sastanak u ZHŽ-u bi trebao biti uskoro održan.

Naime, u ovoj županiji je situacija najčistija. HDZ BiH u Skupštini ZHŽ-a ima čak trinaestero zastupnika te im zbog toga nije potrebna koalicija da bi sastavili vlast. Međutim, zbog već navedenog sporazuma o zajedničkom nastupanju Vladu ove županije će u novom sazivu uz ministre iz reda HDZ-a BiH činiti i ministri iz HDZ-a 1990. “Suština održanih sastanka je poticanje što bržeg formiranja vlasti, kako na razini države i FBiH, tako i na razini županija, na način da ta vlast bude kompatibilna po vertikali te da može zadovoljiti interese građana, ali uvjet svih uvjeta je da ona treba odražavati izbornu volju i legitimitet konstitutivnih naroda i građana u BiH”, kazao je Ljubić.

Poziv strankama

Kada je u pitanju HNŽ, HDZ BiH je uputio ostalim parlamentarnim strankama platformu za uspostavu vlasti, što je potvrdio i kandidat za predsjednika Vlade HNŽ-a Denis Lasić. Istaknuo je kako odgovora od stranaka još nema ali da bi, prema njegovu viđenju, partneri HDZ-u BiH u vlasti u ovoj županiji mogli biti SDA i SBB.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?