Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica

Slovenci, Austrijanci i Bugari dolaze u BiH razgovarati s liderima

Najavili su da žele razgovarati o “europskom putu BiH”, odnosno bh. obvezama na putu prema EU-u
04. ožujka 2011. u 09:37 0 komentara 4 prikaza
sastanak
Foto: VL FOTO

Europska diplomatska ofenziva u Bosni i Hercegovini bit će nastavljena početkom idućeg tjedna, kada u Sarajevo zajednički dolaze ministri vanjskih poslova Slovenije, Austrije i Bugarske.

Europski put

Ministri Samuel Žbogar, Michael Spindelegger i Nikolaj Mladenov u ponedjeljak bi trebali razgovarati s članovima Predsjedništva BiH i drugim visokim dužnosnicima u Sarajevu.

Kako se neslužbeno doznaje, trojica ministara iz Europske unije sami su inicirali dolazak u BiH, a svojim domaćinima najavili su da žele razgovarati o “europskom putu BiH”, odnosno obvezama koje stoje na tom putu. Također se neslužbeno može čuti kako ove tri zemlje nastupaju kao članice Europske unije, ali i kao zemlje koje se nalaze u susjedstvu BiH i ove regije.

Vodeću ulogu u ovoj inicijativi ima Slovenija, koja je i najveći zagovornik što bržeg približavanja Bosne i Hercegovine Europskoj uniji. Kakve će poruke bh. vlastima prenijeti šefovi diplomacija Slovenije, Austrije i Bugarske, tek će se vidjeti, ali je očito da u EU-u ne jenjava interes za situaciju u BiH.

U Bruxellesu i ostalim europskim prijestolnicama očito su svjesni dubine krize u koju je zapala BiH nakon općih izbora u listopadu prošle godine.

Formiranje vlasti

Izvršni direktor za Europu i središnju Aziju pri službi vanjskih poslova EU-a Miroslav Lajčak također je proteklog tjedna imao intenzivne kontakte s bh. liderima u Sarajevu i Banjoj Luci. Lajčak je poručio da se Unija neće izravno miješati u formiranje vlasti, “jer nije europski način ulaziti u to tko će biti u vlasti”.

Bivši visoki predstavnik kaže da politički lideri imaju puni izborni legitimitet, a u Bruxellesu očekuju da će voditi zemlju prema Europi.
-EU ima jasnu strategiju za Bosnu i Hercegovinu, da putem ojačanog mandata pokažemo kako Europska unija ima snagu postati vodeći čimbenik u BiH i glavni partner institucijama Bosne i Hercegovine na europskom putu, kazao je Lajčak tijekom boravka u Sarajevu.

Istodobno je u BiH boravilo i više članova Europskog parlamenta, a najavljen je i dolazak drugih europskih političara.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.