Sarajevo

Sljedeći korak sindikata masovni prosvjed

26.05.2012.
u 13:16

Radnici su se odazvali u jako velikom broju, bili su solidarni

Radnici i rukovodstvo Saveza samostalnih sindikata BiH (SSSBiH) danas su s prosvjeda upozorenja u Sarajevu poručili predstavnicima vlasti u FBiH da neće odustati od nastojanja da se u tom bh. entitetu stvori društvo socijalne pravde i jednakosti, odnosno društvo u kojem će se radniku vratiti dostojanstvo.

Oko pet tisuća sudionika prosvjeda održanih u blizini zgrade Federalnog parlamenta na Skenderiji, složili su se da bh. društvo ne može ići naprijed ugrožavajući prava i dostojanstvo radnika te su poručili da su spremni za masovne prosvjede ukoliko Parlament i Vlada FBiH ne prihvate današnje zahtjeve sindikata. Uz to zaključeno je da više neće biti protesta upozorenja. Zahtjevi Sindikata, koji su sumirani i potvrđeni na prosvjedu upozorenja, među ostalim, odnose se na donošenje zakona o radu te izmjene zakona o štrajku, zakona o prekršajima i zakona o izvršnom postupku. Sindikat traži i usvajanje zakona o povezivanju radnog staža, financijskoj konsolidaciji poduzeća, oduzimanju ilegalno stečene imovine, kao i zakona o koridoru Vc, šumama, koncesijama i drugih zakonskih rješenja koja bi trebala omogućiti otvaranje radova, novo zapošljavanje i punjenje proračuna.

Predsjednik Sindikata BiH Ismet Bajramović poručio je, ukoliko se Parlament i Vlada FBiH ogluše o ove radničke zahtjeve, da više neće biti upozorenja i da nije isključena organizacija masovnih prosvjeda već u rujnu ove godine. Izrazio je zadovoljstvo dobrim odzivom radnika na prosvjed upozorenja i kazao da je riječ solidarnost, a, što je i danas potvrđeno, "magična riječ", na kojoj se i zasniva čitav sindikalni pokret. Međutim, napomenuo je da današnjem skupu nisu nazočili mnogi radnici, jednostavno što nisu imali novca da dođu na prosvjede.

Potpredsjednik SSSBiH Avad Bahto rekao je je da je ovaj prosvjed pokazao predstavnicima vlasti "da nisu gurnuli radnike u blato iz kojega se ne može izaći", dok je predsjednik Sindikata Zeničko-dobojske županije Mirnes Isaković kazao je da bi buduća pasivnost vlasti u pregovorima sa sindikatima najvjerovatnije mogla dovesti do "vrućeg ljeta" i socijalnih buntova. ''Ukoliko se ne opamete gonjat ćemo ih po ulicama, hvatati i dovesti pred lice pravde'' kazao je Isaković.

Okupljenim radnicima iz svih krajeva BiH obratilo se i Salih Kruščica, poptredsjednik Sindikata BiH, koji je upozorio predstavnike vlasti u FBiH da sindikati neće dozvoliti nova smanjenja plaća te je napomenuo da se uštede ne mogu samo tako praviti. Također je zaključio da je krajnje vrijeme da se povede iskren socijalni dijalog sa Sindikatom BiH i da se Vlada prestane samovoljno ponašati, kao što to čini zadužujući se kod MMF-a ne pitajući građane FBiH. Kruščica je rekao i da je, pored radnika u privredi, neophodno povratiti dostojanstvo i policajcima, vatrogascima, prosvjetnim radnicima te uposlenicima kazneno-popravnih domova, koji su se također pridružili današnjem skupu. Nakon prosvjednog okupljanja na Skenderiji održana je protestna šetnja do zgrade Vlade Federacije BiH gdje su ukratko prezentirani zahtjevi sindikata.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije