Putovi svjetlosti

‘Slike za koje bi se moglo reći da su ukradene iz vrtova božice Flore’

Izložba
14.03.2013.
u 11:26

Autor je dočekao dan da i njegove slike ukrase Franjevačku galeriju

Kada je samo prije tri godine Željko Koren završio poslijediplomski studij “Ars sacra” pod vodstvom prof. Ante Kajinića, nije ni sanjao da će za kratko vrijeme ostvariti šest samostalnih i 14 skupnih izložbi te osvojiti dvije prestižne nagrade za slikarstvo. Izložba pod nazivom “Putovi svjetlosti”, autora Željka Korena, je prva u Franjevačkoj galeriji u Širokom Brijegu, gdje je ovaj, sada već istaknuti slikar, samo prije nekoliko godina gledao izloške velikih majstora čekajući dan kada će njegove slike ukrasiti širokobriješku galeriju.

Hram umjetnosti


- Drago mi je da sam napokon ovdje. Da mogu stati pred svojim radovima u hramu umjetnosti. Ovdje sam imao od koga naučiti o tajnama likovnih izričaja, rekao je mladi Mostarac Koren s drhtajem u glasu i nesnalaženju pred auditorijem koji je ispunio galeriju. No, ako se ne snalazi u govoranciji, njegove slike govore umjesto njega. Predstavljajući Željkove izloške, umjetnički voditelj Franjevačke galerije fra Vendelin Karačić s divljenjem je govorio o Željkovu opusu.

- U vremenu kada trendovska gibanja umjetnosti zanemaruju ili posve odbacuju prirodu kao uzor i ljepotu kao takvu, kad jednako tako ne nalaze imanentni smisao onoga što ostvaruju ili očituju te još odlučnije isključuju transcendenciju – ljubeći jalovost traženja, žestinu prosvjeda, neminovnost apsurda, potrebu vikanja u prazno…, moramo se pitati je li suvremeno i je li umjetnički opravdano zaustaviti se pred slikama za koje bi se moglo reći da su ukradene iz raskošnih vrtova božice Flore? K tome, neke su od njih naglašeno sakralne, ispovijedaju obećano ili već donekle uprisutnjeno rajsko blaženstvo na Zemlji, rekao je Karačić. Govoreći o iznimnom majstorstvu u izvedbi slika- Karačić je napomenuo kako valja zahvaliti slikarevoj školovanosti i darovitosti, a unutarnju snagu slika jakoj osobnosti i produhovljenosti.

Čovjekova sloboda

- Koren slika ljepotu, ne samo postojeću već i onu moguću, poželjnu i kuca na vrata konačne istine. A kada je umjetničko djelo lijepo i istinito, ono snaži čovjekovu slobodu – jednako njegovu unutarnju potrebu za slobodom, kao i sposobnost pronalaženja racionalnog razumijevanja istine, citirao je Karačić O’Breina. Izložbu Željka Korena otvorio je Miljekon Galić, a upotpunile su je glazbene točke učenika Glazbene škole. Izložba će biti otvorena do 7. travnja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?