Zločini

Slike su obišle svijet, a još nitko nije optužen za ubojstvo 27 Hrvata

buhine
VL FOTO
10.01.2012.
u 12:10

U spomen na poginule i ubijene vojnike i civile na osamnaestu godišnjicu tragedije, na mjesnom groblju Topala služena je sveta misa zadušnica.

U Lašvanskoj dolini Hrvati u nizu obilježavaju tužne godišnjice stradanja i zločina koje su nad njima počinili pripadnici najprije srpskih paravojnih snaga i tzv. JNA a kasnije pripadnici Armije BiH, a za koje ne samo da nitko nije odgovarao nego još uvijek nitko nije ni optužen.

Najkrvaviji dan

Takav je slučaj i s 9. siječnjem koji se ubraja u najteže i najkrvavije dane u obrani Viteza, a time i cijele Lašvanske doline. Naime, tog 9. siječnja 1994. godine u ranim jutarnjim satima, pod okriljem maglovite i vrlo hladne noći, pripadnici elitnih postrojbi Armije BiH i MUP-a probile su linije obrane Prve bojne Viteške brigade HVO-a, upali u viteško prigradsko naselje Buhine kuće i među vojnicima i civilima napravili pravi pokolj. Ubijeno je i masakrirano 27 vojnika i civila, a među njima je bilo žena i staraca.

Slike ubijenih i masakriranih vojnika i civila čija su tijela ležala na otvorenom, i kuće i gospodarski objekti koji su gorjeli obišle su cijeli svijet, no ni to nije bilo dovoljno za pokretanje istrage i kažnjavanje ovog strašnog zločina.Ovim upadom presječena je prometnica Vitez – Busovača, a krajnji cilj postrojbi Armije BiH bio je spojiti se sa svojim snagama u Vranjskoj, udaljenoj od Buhinih Kuća manje od tisuću metara i tako Lašvansku dolinu presjeći na dva dijela te obranu tog područja dovesti u bezizlaznu situaciju. Da bi se u tomu i uspjelo istovremeno su na još nekoliko mjesta napali linije obrane Viteza, a posebno žestok napad bio je s južne strane općine, na naselje Sofa, nadomak gradskog središta.

Na tom se području cijeli dan vodila žestoka borba, a zaustavljanje prodora vojske Armije BiH plaćeno je s još četiri poginula i petnaestak lakše i teže ranjenih pripadnika Viteške brigade HVO-a. U tim borbama poginuli su i istaknuti pripadnici HVO-a, članovi zapovjedništva Treće bojne Viteške brigade, Dragan Grabovac Galeša i Željko Matković. U prijašnjim borbama za obranu Buhinih Kuća i u borbama za oslobađanje ovoga prigradskog naselja Viteza poginulo je još 9 pripadnika HVO-a, a ranjeno ih je više desetaka. U spomen na poginule i ubijene vojnike i civile jučer na osamnaestu godišnjicu tragedije, na mjesnom groblju Topala gdje je i pokopan najveći broj žrtava Buhinih Kuća, služena je sveta misa zadušnica.

Svijeće i riječi utjehe

Uz rodbinu, prijatelje i suborce, predstavnike udruga proisteklih iz Domovinskoga rata te građana Viteza, svetoj misi koju je predvodio viteški župnik fra Marko Kepić, nazočni su bili i predstavnici općinskih županijski i federalnih struktura vlasti na čelu s općinskim načelnikom Vladom Alilovićem, Slavicom Josipović i Rudom Vidovićem. Na ulazu u groblje, uz veliki mramorni križ upaljene su svijeće i položeni su vijenci, a prigodnu molitvu predvodio je fra Marko Kepić.

Ključne riječi

Komentara 5

IK
Ilija Kobac
12:51 10.01.2012.

Ama nije \"slavna,oslobodilacka, pobjednicka\" radila takve stvari. Oni se sami pobili pa optuzuju \"nas\".E muslici \"prilivode\" ko vas ne zna!

KR
krtica
20:03 10.01.2012.

Kao trska na vjetru! U emigraciji istaknuti i grlati hrvati, u komunistickom sistemu neopredjeljeni, za vrijeme rata dvolicni, a danas grlati muslimani (pokrivaju prljavo lice) i nekakvi bosnjaci (a kakva je to sorta narodnosti?!) koji govore srpsko-hrvatskim jezikom, a ubace koju i tursku. Tako se nekulturni, nepismeni i zaostali ne mogu pomaknuti s mrtve tocke zaostalosti i primitivizma! Daj probudite se i pogledajte malo prema zapadu, jer vam i originalni muslici okrecu ledja!

CI
cinbenik
20:31 10.01.2012.

Pokojvjecni poginulim.Nerazumijem sta se ovdje dogodilo,osim sto razumijem da za poguibije i zrtvovanje Hrvata u proteklom ratu postoji krivac.Ovdje se spominju vojne vormacije ARBiH,koje su ,kako se kaze,izveli\" uspjesnu\" vojnu akciju za koju treba kriviti nekoga ko nije uspijo parirati ovoj akciji ARBiH,a ne kriviti zelju \"neprijatelja\" da ovlada prostorom.Naravno da treba ispitati kako je postavljena obrana to dozvolila,a ako su civili bili u blizini prve crte obrane onda za njihovo ubojstvo treba odgovarati i zapovjednik obrane,sto nije iselio civile iz zone borbeni dejstava,a bio je obavezan to uciniti.To neopravdava ubistva civila,ali se drugacije tretiraju jer u tom slucaju neprijatelj uvjek moze reci da je to napravio iz obreza jer je u zoni borbeni dejstava,i ponovo kazem pokoj vjecni stradalim,a za odgovornost treba ispitati obadvije strane...........

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?