Vitez

Slavljena sveta misa zadušnica za poginule branitelje HVO-a

Godišnjica
Zvonimir Čilić
10.07.2012.
u 10:21

Spomen-Obilježje Rodbina, prijatelji, suborci, predstavnici udruga stradalnika Viteza položili su cvijeće i zapalili svijeće

U snažnom napadu, s više strana, brojnije i nadmoćnije snage Armije BiH 9. srpnja 1993. godine zauzele su strateški vrlo važno područje Zabrđa i u vrlo tešku situaciju dovedena je obrana Vitezita, tvornice eksploziva i baruta, a time i Viteza i potpuno opkoljenih više od 60 tisuća Hrvata u Lašvanskoj dolini. No, pripadnici Viteške brigade HVO-a i drugih postrojbi s područja Lašvanske doline uspjele su zaustaviti nadiranje snaga Armije BiH i tako obranile “Vitezit“, Vitez i lašvansku enklavu.

Poginuli branitelji

U borbi za Zabrđe 9. srpnja, uz desetak ranjenih, poginula su petorica pripadnika HVO-a iz viteškog naselja Gornja Večeriska koje se nalazi između Zabrđa i “Vitezita“, tvornice eksploziva, baruta i druge vojne opreme. Poginuli su: Žarko Ramljak (35), Dragan Šarić Braco (22), Ivica Rajić Ribo (37), Milko Mišković (37) i Dario Filipović Braco (24). Tijekom rata u obrani Viteza i 316 dana potpuno opkoljene i od svijeta odsječene hrvatske enklave u Lašvanskoj dolini, iz ovoga malog hrvatskog sela poginuli su i: Branko Ramljak, Stipo Šarić, Ivan Rajić, Pero Rajić, Anđelko Mišković, Jako i Franjo Čeko i Marko Rajić. U povodu devetnaeste godišnjice pada Zabrđa i pogibije petorice pripadnika Hrvatskoga vijeća obrane iz Gornje Večeriske, u župnoj crkvi sv. Jurja u Vitezu u ponedjeljak ujutro slavljena je sveta misa zadušnica koju je predvodio župnik fra Marko Kepić.

Položeno cvijeće

Uz spomen-obilježje u Gornjoj Večeriskoj rodbina, prijatelji, suborci te predstavnici stradalničkih udruga Viteza položili su cvijeće i upalili svijeće. To su učinili i predstavnici dva HDZ-a, predsjednica županijske Udruge poginulih i nestalih branitelja HVO-a Ljubica Garić, federalna parlamentarna zastupnica Slavica Josipović, zamjenik ministra prometa i komunikacija BiH Rudo Vidović i drugi, a kratku molitvu opijela predvodio je fra Mirko Bobaš.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?