STOLAC

Skup Raguža iz dvadeset i dvije zemlje svijeta

raguž
Zoran Grizelj
13.06.2010.
u 10:42

Raguži iz 22 zemlje svijeta sa zastavama su jučer doputovali u Stolac gdje su se u mimohodu uputili prema crkvi sv. Ilije proroka

“Otkud da te zovnem rode” naziv je manifestacije kojom je jučer u Stocu na spektakularan način obilježena 400. obljetnica rođenja rodonačelnika roda Raguža, dubrovačog trgovca Petra Veseličića zvanog Latinin te 300 godina od prvog pisanog spomena prezimena Raguž. Više od dvije tisuće Raguža iz cijelog svijeta pohodilo je jučer Stolac gdje je upriličen bogat program koji se ne viđa baš često na prostorima BiH.

Udruga djeluje u BiH i RH

Iza svega stoji Udruga “Raguži 1610” koja djeluje i za BiH i za Hrvatsku. Raguži iz 22 zemlje svijeta sa zastavama su jučer doputovali u Stolac gdje su se u mimohodu uputili prema crkvi sv. Ilije proroka. Nakon pozdravnoga govora stolačkog župnika donRajka Markovića, svečano misno slavlje predvodio je mostarsko-duvanjski biskup Ratko Perić koji se posebno osvrnuo na povijest ovog prezimena i sve nedaće koje su pratile Raguže. “Nikada više krvi Raguža nije bilo na jednome mjestu kao danas ovdje u Stocu. U posljednje vrijeme svi bismo mi dali sve da imamo i komadić zemlje u Dubrovniku odakle su vaši stari Raguži došli u Hercegovinu”, istaknuo je biskup Perić u svojoj propovijedi. Nakon misnog slavlja, svi Raguži, a jučer ih je u Stocu bilo i iz Kenije, Australije, Kanade, Amerike, Engleske, Hrvatske..., upriličeno je zajedničko fotografiranje, tj. svoju milenijsku fotografiju s vatrogasne dizalice i visine iznad 30 metara uradio je poznati fotograf Šime Strikoman.

Unatoč paklenoj vrućini, Raguži iz cijeloga svijeta strpljivo su stajali na vrućem asfaltu na Trgu sv. Ilije u Stocu kako bi Strikoman uradio milenijsku fotografiju. “Pa meni su rekli da će vas biti oko 1200, a vas je danas ovdje u Stocu više od dvije tisuće”, kazao je Strikoman Ragužima. Masovno druženje Raguža i njihovih gostiju preselilo se na stolački stadion gdje su postavljeni ogromni šatori i pozornica na kojoj su nastupili HKUD-ovi iz Stoca i Aladinića te muška klapa Intrade.

Višegodišnje pripreme

Voditeljica je bila Rajna Raguž, bivša misica Hrvatske, koja nam je prenijela kako se uvijek veseli kada dođe u rodni kraj svojih roditelja. “Tko bi prije 30 godina rekao da će vam se danas prvi obratiti jedan Bošković. Hvala vam što ste za proslavu svoje vrijedne obljetnice izabrali naš Stolac koji ovih dana slavi obljetnicu Lipanjskih zora kojom je oslobođeno ovo područje. Sada ste nama Boškovićima bacili rukavicu pa ćemo se i mi morati organizirati te u istraživanju nekako uganjati da budemo bar jednu godinu stariji od vas”, kroz šalu se Ragužima i tisućama gostiju i uzvanika obratio stolački načelnik Stjepan Bošković.

O važnosti ovog skupa i višegodišnjim pripremama za njegovo održavanje govorili su predsjednik Organizacijskog odbora Željko Raguž i njegov zamjenik Martin Raguž, a onda i biskup Ratko Perić. “Ovo je jako važan događaj ne samo za Raguže nego cijeli Stolac jer smo se okupili na jednome mjestu i tako na poseban način obnovili tradiciju loze Raguža”, istaknuo je Željko Raguž.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?