Intervju

Skraćeni program za prvi razred devetogodišnjeg obrazovanje

Helena Lončar
11.06.2012.
u 09:47

Za sada samo Županija Zapadnohercegovačka ide u izmjene izvedbenog nastavnog plana

Sve češće se komentira kako je uvođenje devetogodišnjag obrazovanja u škole korak unatrag. I ministrica obrazovanje Županije Zapadnohercegovačke misli kako se u taj projekat ušlo nespremno.

Znači ukidate devetogodišnje obrazovanje?

To nije točno. Točno je da nismo zadovoljni ovim što imamo, posebice u početnom razredu. Poznato je da je Skupština Zapadnohercegovačke Županije usvojila Zaključak kojim je zadužila Ministarstvo obrazovanja da izvrši pripreme za izvođenje prvoga razreda devetogodišnjeg obrazovanja po skraćenom izvedbenom nastavnom planu i programu. Inače, rasprave o devetogodišnjem obrazovanju u skupštini je bilo i prije na sjednicama, gdje se ukazivalo na različite vrste problema u realizaciji nastave u prvom razredu devetogodišnjeg obrazovanja.

Slijedom Zaključka Skupštine formirano je stručno povjerenstvo koje će pripremiti skraćeni izvedbeni nastavni plan i program koji treba zadovoljiti sve potrebne stručne i pedagoške uvjete za odvijanje nastave u prvom razredu devetogodišnjega obrazovanja. Drugim riječima, učenici bi nesmetano nastavili školovanje u drugom razredu.

Očekuje se povjerenstvo

Znači već u rujnu ove godine u prvi razred po skraćenom programu?

Povjerenstvo još nije završilo svoj dio posla pa stoga ne mogu govoriti o kalendaru rada za prvi razred, kao što ne mogu govoriti ni o ostalim detaljima koji se tiču primjerice tjednog fonda sati, duljine trajanja sata i sl. dok službeno ne dobijem prijedlog stručnog tijela. Neformalno sam razgovarala o svim detaljima, ali konačan prijedlog očekujem uskoro. Kakav će biti prijedlog skraćenoga izvedbenog plana, javnost će biti upoznata kad stručno povjerenstvo dostavi svoj prijedlog u ministarstvo. U njemu će biti definiran i potreban broj radnih tjedana, i tjedna norma sati kao i duljina trajanja. Do sada se o tome razgovaralo neformalno, što su neki uzimali “zdravo za gotovo”, ali konačnu riječ će reći struka.

To radite na razini Koordinacije hrvatskih ministara. Hoću reći da bi se to primjenjivalo i u Livnu, Mosaru, Odžaku, ...?

Za sada samo naša županija ide u izmjene izvedbenog nastavnog plana. S obzirom da je obrazovanje u isključivoj nadležnost županija, odgovor na pitanje hoće li i ostale županije ići u tom pravcu mogu dati isključivo županije. Kod uvođenja devetogodišnjega obrazovanja također nije bilo ujednačenosti. Naša županija i Srednjobosanska su to učinile posljednje.

Novina su kamenoklesari

Počinju upisi. Izgleda da bi bijela kuga mogla ostaviti jedan broj prosvjetera bez posla?

Mi imamo sreću da takvi problemi nisu tako izraženi. Zanimljivo je da je ove godine upisan isti broj učenika u prvi razred osnovne škole kao i prošle godine, a to je 985 učenika.

Hoće li biti problema s upisom u srednje škole?

Kad je riječ o srednjim školama, s obzirom da je nastavna godina pri samome kraju, po redovitoj proceduri uskoro će biti raspisan natječaj za upis u prvi razred srednje škole na prostoru naše županije, naravno sa svim kriterijima koji u prvom redu definiraju upisna zanimanja i bodovni prag. Tek nakon prvog upisnog kruga imat ćemo približne podatke o broju učenika koji se upisuju u prvi razred, a nakon okončanja i trećega kruga, koji je u drugoj polovici kolovoza, imat ćemo konačne rezultate.

Imaju li učenici dovoljan izbor zanimanja?

Zasigurno je da dio naših učenika odlazi u srednje škole negdje izvan županije, najviše u Imotski, uglavnom zbog izbora nekog zanimanja kojega kod nas nema. Inače, ove godine se uvodi novo zanimanje, kamenoklesar, u srednjoj strukovnoj školi u Posušju. Po nekim anketama, ima puno zainteresiranih učenik za ovo zanimanje..

Koordinacija hrvatskih ministara prosvjete je izborila svoje mjesto u BiH. Na čemu trenutačno radite?

Koordinacija ministara koji rade po nastavnom planu i programu na hrvatskom jeziku aktivno radi, redovito se sastaje i u stalnoj smo komunikaciji po pitanjima koja su nam zajednička. Ne samo da držimo kontinuitet dosadašnje suradnje, nego je još više proširujemo i učvršćujemo. Inače, na sjednicama Koordinacije sudjeluju i predstavnici drugih institucija koje su uključene u obrazovni sustav na hrvatskom jeziku što Koordinaciju čini jačom a sjednice sadržajnijima. Trenutno smo angažirani oko nekoliko zajedničkih projekata za koje vjerujem da ćemo ih upornim radom i realizirati, ali o tome ću drugom prilikom.

Hoće li i ove godine roditelji imati noćne more nabavljajući cijelo ljeto nove udžbenike?

Definitivno neće, osim za 4.razred devetogodišnjega obrazovanja koje se uvodi prvi put. Svi ostali udžbenici birani su prošle godine i prema Zakonu o udžbenicima vrijede najmanje 3 godine. To znači da su udžbenici odabrani prošle godine od strane stručnih aktiva, obvezni i ove godine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?