Školstvo

Školski sindikati ponovno pokreću štrajk

Štrajk
07.04.2013.
u 12:15

Razmatrane su najnovije odluke županijske Vlade i Skupštine vezane uz usvajanje županijskog proračuna za 2013. godinu i smanjenje bruto plaće i doprinosa

Školski sindikati u Zapadnohercegovačkoj županiji ponovno idu u štrajk. Sastanak Predsjedništava sindikata zaposlenih u osnovnim i srednjim školama ZHŽ održan je u Grudama.

Otvoreno pismo

Razmatrane su najnovije odluke županijske Vlade i Skupštine vezane uz usvajanje županijskog proračuna za 2013. godinu i smanjenje bruto plaće i doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje svim korisnicima proračuna te kršenje i nepoštivanje kolektivnog ugovora. Nakon sastanka u otvorenom pismu Skupštini i Vladi ZHŽ obavještavaju i najavljuju da je jednoglasna odluka sindikalnih vodstava da se ide u pokretanje postupka za štrajk. U pismu se ističe da je usvojeni proračun “izazvao revolt i ogorčenje svih ljudi koji žive u ovoj županiji, a njime su izravno pogođeni i svi naši djelatnici”. Razlozi nezadovoljstva dosadašnjim radom županijske Vlade, Skupštine i resornog ministarstva su brojni, njihov odnos prema proračunskome novcu i korisnicima je nemaran i neodgovoran i navode nekoliko konkretnih razloga za bunt i štrajk: mirovinsko i zdravstveno osiguranje ne uplaćuje se redovito, drugi dio regresa za 2012. godinu nije isplaćen, naknade za topli obrok i troškovi za prijevoz protuzakonito su umanjeni i kasne već dva mjeseca, većini djelatnika nije obračunat niti isplaćen dio toplog obroka i troškova prijevoza za siječanj, honorar se ne isplaćuje redovito, zadnji je isplaćen za deveti mjesec, jubilarne nagrade za 2012. godinu nisu isplaćene.

Izmiriti dugovanja

Svim ovim stavkama krši se kolektivni ugovor, Zakon o radu FBiH i svako ljudsko pravo, a odluka o smanjenju plaća prelila je ionako punu čašu, naglašavaju i opominju sindikati. Procedura za štrajk traje dvadesetak dana, zahtijevaju i ostavljaju dovoljno vremena da se izmire zaostala dugovanja, napravi žurna ispravka proračuna za 2013. godinu i pozovu sindikat na dogovor oko svih spornih pitanja. Roditeljima poručuju da se neće ugroziti daljnji nastavak školovanja njihove djece tako što će iz štrajka biti izuzeti završni razredi osnovnih i srednjih škola.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?