Čapljina

Skladno zajedništvo kivija, vinove loze i ogromnih tikvi

Čapljina
Frano Matić
07.10.2013.
u 09:27

Susjedi i prolaznici su iznenađeni neobičnom pojavom biljki koje zajedno rastu

- Gdje čeljad nisu bijesna, ni kuća nije tijesna... - to je dobra stara izreka koja se ovih dana posebno može primijeniti na zaista nesvakidašnju situaciju koju smo zabilježili u čapljinskom prigradskom naselju Vrgorac. Ne, nije riječ o djeci i složnim članovima obitelji u samoj kući već o zanimljivom poljoprivrednom “suživotu” na odrini ispred kuće obitelji Blagoje u Vrgorcu kod Čapljine.

Odrina puna plodova

Na jednom mjestu, tj. na istoj odrni koja se naslanja na kuću obitelji Blagoje rastu plodovi kivija, vinove loze i ogromne tikve od kojih se neke prosto i ne mogu podignuti sa zemlje. I sve je to onako “pomiješano” na spomenutoj odrini pa članovima obitelji Blagoje i njihovim gostima cijelo vrijeme iznad glave vise ogromne tikve te kivi i u zadnje vrijeme i samo grožđe. Ovo je zaista nesvakidašnja “3 u 1” kombinacija poljoprivrednih proizvoda koji su se onako preko dugačkih korijena i loza proširili s odrne na cijelu kuću obitelji Blagoje, od poda pa preko krova. Stoga je Duško Blagoje više puta mora presjecati primjerice lozu tikve, poznatije sorte Grla, kako se sve to ne bi proširilo i na krovove susjednih kuća. “U početku je tu bio jedino kivi, a onda smo onako iz zezancije u zemlju ubacili nekoliko sjemenki tikve čija je loza s plodovima u rekordno kratkom roku prekrila cijelu odrnu, ali i krov kuće te pomoćnih objekata. I evo ove smo godine ubacili i vinovu lozu pa je to sada prava mješavina u kojoj su plodovi tikve možda i najveći u tih zadnjih nekoliko godina. Mnogi se čude kada vide sve ovo ispred same kuće i da to troje funkcionira na jednom mjestu i na jako malom prostoru. Pa vidite da su sve tri loze jedna pokraj druge u samo pola metra prostora - govori nam Duško Blagoje dok sa suprugom obilazi i osigurava ogromne plodove tikve kako oni ne bi nekome pali na glavu. I supružnicima Blagoje nije jasno kako sve to može funkcionirati na jednom mjestu te dodaju kako su im dolazili neki znatiželjnici iz Sarajeva i tražili sjemenke ovih divovskih tikvi koje žele prenijeti tamo gdje oni žive.

Rajski vrt

- Ne znam, možda bi još nešto od plodova uspijevalo kada bi ubacili s ovim već postojećim plodovima. Neki nam govore da još probamo ubaciti i plodove banana pa da to bude kao neki rajski vrt - kroz smijeh nam na kraju dobacuje Duško Blagoje o čijem će slučaju ovih dana reportaže raditi i neke TV postaje iz BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?