PRIMITIVIZAM

Sjekirama posječeno čak 319 stabala šljive i oraha

Stablo
AFP / Arhiv VL-a
03.03.2011.
u 09:32

Oštećeno je 14 vlasnika koji su uložili puno truda i novca, pa sve izgubili za samo 1 noć

Nakon pljačke mjesne crkve u Rumbocima kod Rame, nevaljalci se nisu libili udariti i na ono manje sveto, ali itekako vrijedno za ljude koji znaju što znači posaditi barem jedno stablo za svoga života. Za samo jednu noć nepoznati su počinitelji u ovom mjestu, poznatom po čvrstim ljudima, sjekirama posjekli 319 stabala šljive i oraha te još toliko oštetili. Milan Cvitanović kazao je kako je na njegovoj plantaži zasađeno 70 oraha, a posječeno 16 stabljika. Isto to se dogodilo i još 13 mještana, a najviše je oštećen Ivica Petrović koji je imao 118 mladih nasada šljive. Zbog njih je dovezao stotine kamiona zemlje i gnojiva, ali ‘vrag ne da mira!’. Šteta je ogromna i u Rumbocima vlada izvanredno stanje, pogotovo što se još ne znaju počinitelji. -Orahe sam zasadio prije četiri godine, kupovao sam ih u Beogradu i sadnicu plaćao 20 eura. Ne mogu dokučiti zašto bi netko napravio ovako nešto. Cijelu “akciju“ počinitelji su proveli tijekom jedne noći. Pokušat ću spasiti neke stabljike, ali teško -

ogorčen je Cvitanović koji je kao časni ratni dragovoljac i na ovaj način planirao izvesti na pravi put svoju trojicu sinova. U drugom slučaju, među trojicom oštećene braće Pavlović je i Pero zvani Ćiro, inače glasnogovornik Vlade HNŽ-a.

- Razočaran sam kao čovjek koji u životu nikome nije nažao učinio. Moja teško oboljela žena je tu pronalazila svoj mir. To nam je bio kutak veći od nekog materijalnog dobra. Mojem bratu Zdravku je također služio za odmor od svakodnevnog stresa, ali drugom, nezaposlenom bratu Miji, ocu šestero djece koja se još školuju, ta plantaža je bila i izvor egzistencije. Ne znam što bih učinio počinitelju kad bih ga vidio! Ne znam mu ni motiv jer očito nije išao redom. Nejasno je zašto je birao ljude različitog zvanja i znanja - kaže Pero Pavlović, koji napominje da je nekolicina oštećenih gastarbajtera koji su posljednje godine života planirali provesti na miru, baveći se uzgojem šljiva.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije