Požari

Situacija komplicirana, kanader iz Turske još neće stići u BiH

Helikopter
31.08.2012.
u 16:18

Trenutno je najteža situacija na području Trebinja, Kneževa i Čapljine

Situacija na požarištima u Bosni i Hercegovini je jako komplicirana. Neki od požara koje smo imali su manje-više stavljeni pod kontrolu, neki novi su se razbuktali tako da je stanje nepromijenjeno ili gore ukoliko se računa pokrivenost Bosne i Hercegovine požarima, kazao je danas poslijepodne Feni pomoćnik ministra sigurnosti BiH za zaštitu i spašavanje Samir Agić.

Po njegovim riječima, trenutno je najteža situacija na području Trebinja, Kneževa i Čapljine, u dijelu prema Čitluku i Dretelju te na području Jablanice, Konjica i Mostara.  Za sva nabrojana mjesta postoje zahtjevi za pružanje pomoći Oružanih snaga BiH ili za međunarodnu pomoć.  Agić je kazao da danas Oružane snage BiH djeluju na dva područja, na području Trebinja i na području Kneževa. Na području Federacije helikopteri Oružanih snaga danas ne djeluju.

- Kanader iz Republike Turske, na žalast, u ovih dan-dva neće stići u BiH iako su ministar sigurnosti BiH i turski ambasador u BiH danas postigli načelan sporazum da se kanader Republike Turske uputi u BiH.

Iako su ispunjeni preduvjeti, dobili smo informaciju od naših kolega iz Turske da su se rasplamsali požari i na području Republike Turske i da, na žalost, u tijeku ovih dana ne mogu stići u BiH jer je njihov kanader angažiran na području koje gori u Republici Turskoj, kazao je Agić. Ministarstvo sigurnosti BiH i dalje održava komunikaciju s Monitoring centrom Europske unije u smislu traženja međunarodne pomoći.

- Isto tako i dalje smo u kontaktu s našim kolegama iz Ruske Federacije gdje smo iznijeli želju da se kolege iz Ruske Federacije vrate ukoliko se ostvari takva mogućnost, kazao je Agić.

Ključne riječi

Komentara 1

KR
krtica
18:51 31.08.2012.

Voz iz turske namjerno kasni.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?