Financiranje

Siromašenje općina ‘na snazi’, novac uzimaju županije i FBiH

novac
VL FOTO
22.08.2011.
u 10:21

Uzimanje od općina počelo kad je donesen Zakon o raspodjeli prihoda. Općine u FBiH od naplaćenog poreza dobiju svega nešto više od osam posto

“Ukupan promet koji su ostvarili naši gospodarstvenici u prošloj godini iznosi oko 1,2 milijarde KM. Ukupni javni prihodi na području Širokog Brijega već nekoliko godina iznose više od 120 milijuna KM godišnje. U općinski proračun se u protekloj godini ukupno s PDV-om vratilo 6,700.000 KM”, tvrdnja je širokobriješkog načelnika općine Mire Kraljevića koju je izrekao uoči proslave Dana općine Široki Brijeg.

Nepravedna raspodjela

Zabrinjavajući statistički podatak prvog čovjeka općine u kojoj se rupe na asfaltu i dalje krpe samo uoči Dana općine, a derutni asaflt ušminkava prozirnim slojem boje, bit će ponovljen iduće godine. Identične i zabrinjavajuće podatke prigodničarski će iznositi i ostali načelnici općina koje ovih dana slave dan općine, Posušje, Čitluk... No, to su podaci koje nikoga od hrvatskih stranačkih čelnika nešto posebno ne uzbuđuju. Tako je u cijeloj Federaciji BiH, točnije u njezinih 74 općine koliko ima ovaj bh. entitet - konstatirat će hladnokrvno stranački čelnici.

Gdje, zašto i koliko prihoda iz općina ide u proračun Federacije BiH i županije, pitanje je koje nitko nije spomenuo ni u Hrvatskom narodnom saboru, čiji su se čelnici hrvatskoj javnosti u BiH javno zakleli da će se boriti za bolji status najmanjeg naroda u BiH. Kroz Savez općina i gradova FBiH načelnici općina više su puta potencirali pitanje zašto njima od ostvarenog profita ostaje svega osam do devet posto i, kako kažu, nitko ih ne sluša iz viših struktura vlasti FBiH i županije.

Žurna promjena zakona

Predsjedatelj Saveza i načelnik općine Čitluk Ivo Jerkić, općine koja zbog Međugorja ostvaruje višemilijunski dobitak, a na kraju dobije mrvice, tvrdi da je stanje zbog sadašnjeg načina raspodjele prihoda katastrofalno. “Bojim se, ako se ovako nastavi, da će općina biti dovedena na prosjački štap” kazao je. Glavna je krivnja, prema Jerkiću, na postojećoj raspodjeli javnih prihoda od PDV-a. Kao ilustraciju navodi da je u općini Čitluk od poreza skupljen 21 milijun KM, a na općinski račun je sjelo tek 800 tisuća KM. Spas vidi u donošenju novog zakona, o kojem se priča.

Uputili su više apela da se nešto učini na tom planu jer ovakva raspodjela općinama onemogućuje pokretanje bilo kakvog kapitalnog projekta za korist šire zajednice. Naš sugovornik navodi općinu Vrgorac u RH koja za izgradnju bilo kakva kapitalnog projekta samo donese urednu dokumentaciju, a novac dobiju od županije i državne Vlade.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?