Aktivnosti Udruge

Širokobriješki umirovljenici dobivaju dom

umirovljeni
Zoran Grizelj
23.12.2011.
u 10:11

Razgovarali smo s načelnikom o mogućnosti izgradnje objekta za starije i iznemogle osobe i tražili smo dodjelu prostora, tvrde u Udruzi

 

Širokobriješki umirovljenici svjesni su da su njihovi pogledi na vlast pogled u prazno te su se okrenuli vlastitim snagama. Dok su tijekom posljednje četiri godine njihove mirovine porasle za 5 posto, cijene osnovnih životnih namirnica i troškovi liječenja, porasli su i desetak puta više.

 

Kvaliteta života

 

- Mi našim umirovljenicima ne možemo povećati mirovine, ali se trudimo u toj im neimaštini pomoći koliko možemo, posebice činimo na poboljšanju kvalitete života. Tako smo za 300 naših članova osigurali cjepiva, oko 600 obitelji je preko Udruge podiglo zimnice, mnogima smo osigurali jeftiniji boravak u lječilištima Fojnica i Teslić, organizirali šest besplatnih izleta, osigurali nabavu ogrjeva na rate i još mnogo toga, tvrdi predsjednik Udruge umirovljenika Široki Brijeg Karlo Zelenika.

 

I za nastupajuće božićne blagdane Udruga nije zaboravila umirovljenike. Njih 150 najugroženijih, koje su predložili povjerenici iz mjesnih zajednica, blagdane će proslaviti i sa skromnim dodatkom od 30 KM. Tako je učinjeno i za uskrsne blagdane.

 

Oko 5 tisuća širokobrijeških umirovljenika teško sastavlja kraj s krajem, kao i njihove kolege diljem BiH. Zanimljivo je kako se tek svaki drugi odlučio upisati u udrugu, vjerojatno ih je životno iskustvo iz ranijih vremena učinilo nepovjerljivim prema bilo komu.

 

Kako tvrde, obraćaju se i načelniku općine, koji im pomaže koliko je u njegovoj moći. No nedavno je iskrsla jedna nova inicijativa.

 

Lokacija ne (poznata)

 

- Razgovarali smo s načelnikom o mogućnosti izgradnje objekta za starije i iznemogle osobe. Znamo da Općina nema novca za to, ali smo u tijeku dogovora o lokaciji za jedan dom za umirovljenike. Ima dosta naših ljudi i poduzeća koji će pomoći u njegovoj izgradnji. No ima i onih koji imaju interes za ulaganje novca u jednu takvu ustanovu. Takve primjere imamo u našem okruženju, tvrdi Pero Galić, predsjednik skupštine Udruge umirovljenika Široki Brijeg.

 

Premda ne žele otkriti lokaciju budućeg doma, u Udruzi čvrsto vjeruju da će se s realizacijom ovog projekta uskoro krenuti, tvrdeći kako je sve veći broj umirovljenika kojima su potrebna usluge ovakve ustanove. Pored izgradnje doma, u Udruzi već razmišljaju kako u idućem razdoblju život umirovljenika učiniti podnošljivijim.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?