PROBLEMI S OTPADOM

Širokobriješka Čistoća

cistoca
VL FOTO
28.04.2011.
u 11:22

Cijene se neće dirati, ali apelira se na stanovništvo da plaćaju svoja dugovanja

Ne postoji mjesto koje se, više ili manje, bori s problemom otpada. U Širokom Brijegu djeluje Javno komunalno poduzeće Čistoća koje se brine o odlaganju i odvožnji otpada. Kako nam je kazao Vlado Zeljko, ravnatelj ovog poduzeća, suočeni su s problemom nedostatka novčanih sredstava s kojima bi svoje usluge mogli dignuti na puno višu razinu.

Manjak sredstava

- Najveći problem nam predstavljaju troškovi poslovanja. Zbog nedovoljnog dotoka sredstava iz poslovanja povećavaju se obveze prema dostavljačima, što može dovesti do prekida suradnje, a tako i do blokade redovitog obavljanja posla, kazao nam je Zeljko, a što je istaknuto i u izvješću koje je podneseno na sjednici Općinskog vijeća Široki Brijeg. Tu je naglašen i problem naplate, što stvara probleme jer su troškovi porasli dok cijene nisu mijenjane u zadnjih 10 godina. Naime, kako je kazao Zeljko u svom izvješću, troškovi poslovanja su povećani zbog povećanja cijena goriva i maziva, kao i rezervnih dijelova, što je povećalo potrošnju spomenutog i više nego 100 posto. Iako se samo nameće povećanje cijena odvožnje otpada koje za gradsko područje stoji oko 11 KM (za socijalne kategorije) i 16 KM za stanovništvo, Zeljko nam je kazao kako su cijene odvožnje otpada ipak zadnje koje bi dirali.

Povećati naplatu

- Kad bi išli na ekonomske cijene, to bi bila značajnija povećanja, ali u ovim trenucima nećemo ići na povećanja. Pokušat ćemo naći drugi izvor, jer je diranje u cijene krajnji cilj, kazao je Zeljko. Ujedno je i apelirao na stanovništvo da redovito izmiruju svoje obveze, tako da bi iz Čistoće mogli kvalitetnije raditi. Inače, naplata se kreće oko 70 posto koji su evidentirani i uključeni u odvožnju otpada s područja općine. Također, kazao je kada bi se naplata podigla na oko 90 posto, da bi to poboljšalo situaciju. Kada govorimo o prostoru koji obuhvaćaju, Zeljko je rekao da je uključeno oko 65 posto općine. - Spremni smo obuhvatiti čitavo područje općine, ali to zavisi i od mjesnih zajednica, kazao je Zeljko dodavši kako bi trebali na OV-u napraviti izmjene i dopune odluke o komunalnom redu općine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?