PROJEKT

Širokipedija - digitalna kulturna baština općine

digital
VL FOTO
11.08.2010.
u 08:17

Kako bi potaknula unos sadržaja na enciklopediju, širokobriješka Udruga UPIT će organizirati radionice za digitalizaciju sadržaja za enciklopediju

U organizaciji Udruge UPIT, a u sklopu projekta “Široki Brijeg - digitalni grad i društvo znanja” u hotelu Park je predstavljena digitalna enciklopedija Širokog Brijega - Širokipedija. Na samom početku predstavljanja digitalne enciklopedije Širokog Brijega, kao jedinstvenog projekta u BiH, nazočne je ispred Udruge UPIT pozdravio Marko Zeljko. O tehničkim detaljima, kao i o samom projektu Širokipedije, koji je još u fazi izrade i prilagođavanja, govorio je Tomislav Sesar iz Udruge UPIT.

Brzo ažuriranje podataka

- Na Širokipediji rade prijavljeni suradnici, neprijavljeni suradnici i administratori iz Udruge UPIT. Ima mnogo prednosti, ali jedna od najvažnijih prednosti digitalne nad papirnatom enciklopedijom je brzo ažuriranje novim podacima, rekao je Sesar. O aktivnostima Udruge UPIT i digitalnoj enciklopediji Širokog Brijega kao dijelu projekta “Široki Brijeg - digitalni grad i društvo znanja” govorila je Marija Kolobarić. Nazočnima su se obratili i fra Vendelin Karačić i načelnik Miro Kraljević. Kreiranje prve “Wikipedije” Širokog Brijega kao portala s digitaliziranom kulturnom baštinom daje svim zainteresiranim mogućnost nadopunjavanja. Enciklopedija se nalazi na adresi: sirokipedia.com. Cilj digitalne enciklopedije nije postati konkurencija Wikipediji nego je nadopuniti, odnosno stvoriti svijest o značenju digitalizacije kulturne baštine preko vlastitog portala. Na digitalnu enciklopediju će biti instalirane komponente koje će omogućavati jednostavan unos video i audiozapisa te njihovo povezivanje s ostalim sadržajem.

Radionice za digitalizaciju

Kako bi potaknula unos sadržaja na enciklopediju, Udruga UPIT će organizirati radionice za digitalizaciju sadržaja u kojima će se pokušati što većem broju zainteresiranih objasniti kako digitalizirati i unositi sadržaj na enciklopediju. Općina Široki Brijeg jedna je od 14 općina u Bosni i Hercegovini koje sudjeluju u LOD”projektu, projektu Jačanja lokalne demokracije. Projekt Udruge Upit “Široki Brijeg - digitalni grad i društvo znanja”, u sklopu kojega je i Širokipedija, jedan je od četiri projekta nevladinih organizacija u ovoj općini.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?