rat u siriji

Sirijska vojska uz pomoć Hezbollaha polako osvaja Qusair

sirija,homs (1)
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
26.05.2013.
u 11:23

Qusair je strateški najvažniji grad u provinciji Homs. Od kada sam stigao u Homs, prije 10 dana, pa do danas, nije se smanjio intenzitet borbi koje traju noć i dan.

Sirijska vojska uz pomoć libanonskog Hezbollaha polako ali sigurno osvaja grad Qusair, strateški najvažniji grad u provinciji Homs. Od kada sam stigao u Homs, prije 10 dana, pa do danas, nije se smanjio intenzitet borbi koje traju noć i dan. Naime, sirijska vojska pod svaku cijenu želi osvojiti tu jaku utvrdu pobunjenika jer želi ući s jakim adutom u pregovore koje bi trebali organizirati u Ženevi pod pokroviteljstvom SAD-a i Rusije.

U samom gradu Homsu izuzetno je teško, nema struje niti vode, a otežavajuća okolnost je stotinjak tisuća izbjeglica koji su pobjegli iz predgrađa i našli utočište u tom gradu. Nitko vise ne vjeruje u skorašnji završetak rata već se svi pripremaju za dugotrajni rat. Ono što je do jučer krasilo Siriju u kojoj nitko nije pitao za vjeru i za naciju, danas toga više nema. Rat, priznali mi ili ne, više je vjerski nego pobuna protiv režima. Po svemu sudeći, taj vjerski rat proširiti će se i na susjedne države kao što su Libanon, Jordan, Irak i Turska.

Danas, po prvi puta,s dva projektila gađano je predgrađe Beiruta gdje se nalazi uporište Hezbollaha u kojem su većina stanovnika šijiti. Napad na predgrađa Beiruta uslijedio je samo dan nakon što je glavni tajnik Hezbollaha,Hassan Nasralah, izjavio kako se njegovi borci bore na strani režima u Siriji. Ono sto je interesantno u jučerašnjem govoru Nasralaha, povodom 13-godišnjice povlačenja izraelskih snaga iz Libanona, što je po prvi puta priznao kako su njegovi borci ratovali i na strani bošnjaka u BiH te je imao kampove za obuku i da je mnogo njegovih boraca tamo poginulo. Na taj način, glavni tajnik Hezbollaha, htio je dokazati kako njegovi borci ne ratuju u Siriji zbog vjere već zbog velike američke i cionističke zavjere protiv režima Bashara Al-Assada.

>> Počela ključna bitka, a da nema Al-Assada, istrijebili bi kršćane

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?