Napetost raste

Sirija spremna za napad na Izrael, projektili već ciljaju velike gradove

Sirija
Reuters/PIXSELL
06.05.2013.
u 18:47

Damask više nema namjeru tolerirati raketiranja iz Izraela, 
ministar Zoabi upozorio je da će Sirija uzvratiti istom mjerom.

Sirijski predsjednik Assad preko Rusije je upozorio SAD da je izdao naredbu sirijskoj vojsci da odmah odgovori Izraelu u slučaju novog napada na Siriju, ekskluzivno za Večernji list rekao je sirijski ministar informiranja Omran Zoabi naglasivši da je vojska usmjerila dalekometne projektile prema izraelskim gradovima koji će biti mete sirijske vojske u slučaju ponovnog napada na Siriju.

Napeto u Izraelu

– Sirija više neće tolerirati takve napade, već će istom mjerom uzvratiti – rekao je ministar Zoabi. Iako je izraelski general Amos Yadlin kazao da se Sirija najvjerojatnije neće usuditi uzvratiti udarac jer im prijete pobunjenici koji “više mrze Assada nego Izrael” te, iako većina Izraelaca dijeli ovo mišljenje, Izrael je proglasio izvanredno stanje. Vojska je zatvorila zračnu luku u lučkom gradu Haifi te postavila dvije baterije raketnog sustava Iron Dome u blizini gradova Haife i Safeda. Pripremaju se skloništa na cijelom području sjevernog Izraela jer strahuju od mogućih raketnih napada koje bi mogle izvesti proiranska organizacija Hezbollah ili palestinske militantne organizacije poput Hamasa, Islamskog džihada ili Narodnog fronta za oslobođenje Palestine. Iako je Hezbollah priznao da se njegovi pripadnici bore u Siriji na Assadovoj strani, odbačeni su navodi Izraela da su cilj bile iranske rakete namijenjene libanonskom Hezbollahu.

– Cilj napada nisu bili projektili, mi ih imamo više od 50 tisuća, i to je sasvim dovoljno – ustvrdio je za Večernji list glasnogovornik Hezbollaha Ibrahim al-Musawi. On nije želio komentirati informaciju koju prenose libanonski mediji kako je Hezbollah u stanju pune pripravnosti te da će raketirati izraelske gradove u slučaju ponovnog napada Izraela na Siriju. Dopisnik libanonske TV New iz Damaska Nidal Hemeyde kazao je za Večernji list da su uz vojno-istraživački centar u Damasku uništena i skladišta oružja.

Bojni otrov

– Osim vojnog skladišta iznad Damaska, gađana je i međunarodna zračna luka te 104. i 105. brigada sirijske republikanske garde – kaže Nidal napominjući da se još ne zna broj žrtava. U međuvremenu bivša haaška tužiteljica Carla del Ponte, koja je danas članica UN-ova tima, tvrdi kako postoji jaka sumnja da je sirijska oporba koristila kemijsko oružje, odnosno nervni bojni plin sarin, ali da još uvijek nema potpune potvrde. Izjavila je i da se do takvih zaključaka došlo u razgovoru sa žrtvama napada i liječnicima u susjednim državama koji su primili ozlijeđene osobe. Carla del Ponte tvrdi da više gotovo i nema sumnje da su bojni otrov koristile pobunjeničke, a ne vladine snage.

>>Carla del Ponte: Sirijski pobunjenici koriste plin sarin!

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije