Obračun s dilerima

SIPA zaplijenila 22 kg droge za “hrvatsko tržište”

SIPA
13.03.2013.
u 09:25

Epilog u selu Dusina, udaljenom 15-ak kilometara od Zenice, ispred kuće Bakira Helvide došlo je do vatrenog obračuna dvije skupine narko-dilera, a jedan od njih je lakše ranjen

Sedam osoba je uhićeno u akciji Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) započetoj u ponedjeljak poslijepodne na području Zenice, Busovače i Tuzle. Uhićeni su povezani s preprodajom droge, a prema službenim informacijama, pripadnici SIPA-e su tom prilikom zaplijenili 22 kilograma marihuane.

Sukob dilera

Oko 17 sati u selu Dusina, udaljenom 15-ak kilometara od Zenice, ispred kuće Bakira Helvide došlo je do vatrenog obračuna dvije skupine narko-dilera, koje su se spremale izvršiti primopredaju droge. Osim Bakira Helvide, uhićeni su, s jedne strane, njegov sin Hasan, blizak rođak Almir Helvida i zet Elmir Imamović iz Busovače, te Mubera Coker, Sanel Džinić iz Zenice i Adnan Mingić iz Tuzle, koji su se pred Helvidinu kuću dovezli automobilom passat. U pucnjavi je prostrijelne rane zadobio Mingić koji je van životne opasnosti. Coker, Džinića i ranjenog Mingića, pripadnici Jedinice za podršku MUP-a ZDŽ-a i SIPA-e uhitili su na cesti M-5, pri pokušaju bijega.

Droga za Hrvatsku

U nadležnost Tužiteljstva BiH predati su Elmir Imamović, Zeničani Almir Helvida, Mirabela Coker i Sanel Džinić te Adnan Mingić. U Tužiteljstvu ZDŽ-a ispitani su otac i sin, Bakir i Hasan Helvida iz Zenice. Tako je učinkovitom akcijom SIPA na širem području središnje Bosne razbila međunarodni kanal krijumčarenja droge. Naime, u konkretnom slučaju, službeno je priopćeno, da se radi o razbijanju velikog međunarodnog kanala krijumčarenja droge u čak pet država regije, koji je djelovao na relaciji Albanija – Makedonija – Srbija – BiH - Hrvatska. U ovom slučaju policija je otkrila da je opojna droga trebala biti prokrijumčarena vozilom peugeot na područje Hrvatske.

- Na jednoj strani je bio domaćin Bakir i njegov sin Hasan, rođak Almir Helvida i zet Elmir Imamović iz Busovače, a na drugoj Mirabela Čoker, Sanel Džinić iz Zenice, Huso Mustafić i Adnan Mingić, oba iz Tuzle, koji su se do kuće dovezli u automobilu Passat. U pucnjavi je lakše ranjen Huso Mustafić. Pristigla skupina iz automobila pasat je nakon pucnjave pokušala pobjeći, ali su ih nakon desetak minuta uhvatili specijalci na magistralnomj cesti M-5. Skupine, koje su pratili operativci SIPA-e, otkrile su se u naseljenom mjestu Dusina, koje se nalazi na lokaciji koji graniči s općinom Busovača. Do obračuna među četiri osumnjičena došlo je zbog neriješenih odnosa unutar same skupine, neslužbeno potvrđuju iz policije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?