Grude

Sindikati ZHŽ: Krećemo u štrajk upozorenja

Štrajk
01.06.2012.
u 10:12

Počele pripreme za generalni štrajk koji bi se trebao održati na jesen

Predsjedništva sindikata osnovnih i srednjih škola ZHŽ-a odlučila su na zajedničkom sastanku u Grudama da se u srijedu 6. lipnja, održi štrajk upozorenja. Provest će se tako što se nastava neće održavati prvi školski sat u jutarnjoj i popodnevnoj smjeni. Time je pokrenut postupak stupanja u opći štrajk koji bi se trebao održati na jesen, budući da je nastava u ovoj školskoj godini pri samome kraju. Dugačak je popis razloga i “grijeha” koje je počinila županijska Vlada, ističu sindikalne vođe u obrazloženju svoje odluke o štrajku upozorenja: neisplata rodiljnih naknada, nepoštivanje kolektivnog ugovora što proizlazi nepotpisivanjem sporazuma koji je istekao 30. lipnja 2011., skraćivanje ili još točnije devastiranje devetogodišnjeg obrazovanja, nepoštivanje isplate honorara, neuplaćivanje odnosno nerješavanje pitanja zaostalih doprinosa, uskraćivanje isplate jubilarnih nagrada i jednokratnih pomoći, kašnjenje u osnivanju školskih odbora, ukidanje jedinstvenog pravilnika o zapošljavanju djelatnika, neisplata dogovorenog toplog obroka, neuplaćivanje zdravstvenog osiguranja.

- Puno je razloga koji su odredili smjer kojim će sindikat dalje ići. Smatramo da smo bili i previše korektni i tolerantni kako bismo našli zajednički jezik i riješili teškoće, a svojim nerazumnim odlukama Vlada nas je prisilila na ovakvu odluku. Svjesni smo da će nas, moguće, dio javnosti prozivati ili osuditi, ali mi poručujemo da nije problem u prosvjetnim djelatnicima nego je problem u Vladi u Širokom Brijegu. Uvijek smo se zalagali za dobrobit djece, a to smo pokazali i zatraživši pomoć od ustanova koje se bave zaštitom dječjih prava, i pokušavamo nedopustiti političarima da određuju koliko će trajati školska godina, kaže Nevenko Grbavac, predsjednik Skupštine sindikata osnovnih škola.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?