UPOZORENJE

Sindikati će tražiti promjene u federalnoj vlasti

neredi
VL FOTO
01.05.2012.
u 14:58

Ukoliko se situacija ne popravi, na jesen bi se eventualno tražila i smjena vlasti

Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSSBiH) nakon održane izvanredne sjednice upriličio je press-konferenciju na kojoj je predstavnicima medija prezentirao buduće aktivnosti.

Kako je istakao predsjednik Saveza samostalnih sindikata Ismet Bajramović, ovoj organizaciji je konačno nakon 10 godina priznata legalnost.

Kad je riječ o aktivnostima SSSBiH, za 26. svibanj je planiran prosvjed upozorenja, čiji je cilj da se izvrši pritisak na izvršnu i zakonodavnu vlast za realizaciju prioritetnih zahtjeva utvrđenih prilikom potpisivanja Protokola između sindikata i nositelja vlasti.

Jedna od točaka dnevnog reda o kojima se govorilo na sjednici bilo je i mogućnost raskidanja Protokola SSSBiH i stranaka \"platforme\".

Međutim, na nedavno održanom sastanku predstavnika sindikata i predstavnika vlasti dogovoreno je da se počne raditi na zahtjevima iz Protokola, tako da je raskidanje Protokola zasad odgođeno.

Bajramović je rekao da se od vlasti očekuje da zakonski regulira rad praznikom, uplatu socijalnih potraživanja, zakon o kolektivnom radu…, a jedna od najbolnijih stvari s kojima se Sindikat susreće je rad na crno za koji poslodavci ne snose posljedice.

U suprotnom, do prosvjeda bi moglo doći na ljeto, a ukoliko se situacija ne popravi, na jesen bi se eventualno tražila i smjena vlasti.

Problemi sa zakonima su, kako je rekao Bajramović, što ne budu usvojeni na parlamentima i kad ih Vlada donese.

Primjera radi, na parlamentima je \"pao\" i zakon o kažnjavanju poslodavaca koji zapošljavaju radnike ilegalno.

\"Nećemo više da govorimo kako danas trgovci rade. Moramo to promijeniti, a ne pričati o tome\", rekao je Bajramović.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?