Naslovnica

Sindikat raskida protokol o suradnji s Vladom Federacije

Vladi Federacije ostavljena još jedna prigoda, a to je da do 1. svibnja poduzmu konkretne i vidljive mjere na poboljšanju radničkih prava i statusa
18. travnja 2012. u 09:26 0 komentara 51 prikaza
sindikat

Savez samostalnih sindikata BiH, koji je najmasovnija sindikalna organizacija u Federaciji BiH, mogao bi već 1. svibnja raskinuti protokole o suradnji s federalnom Vladom i strankama platforme. Potpredsjednik SSS-a BiH Salih Kruščica kazao nam je da je odluka već donesena, te da će 26. travnja biti održan i prosvjedni skup.

Jedna prigoda

Otkazivanje suradnje je skoro izvjesno, iako je Vladi Federacije ostavljena još jedna prigoda, a to je da do 1. svibnja poduzmu konkretne i vidljive mjere na poboljšanju radničkih prava i statusa, na što su se obvezali potpisanim protokolom prošle godine. Nezadovoljstvo među sindikalnim organizacijama koje su članice Saveza prisutno je već duže vrijeme, ali se zbog protivljenja dijela rukovodstva odluka o raskidu suradnje s Vladom nekoliko puta odgađala. U više navrata su sindikalni predstavnici upozoravali federalnu Vladu da se ne poštuju protokoli koje je Sindikat potpisao s Vladom i strankama platforme. Još početkom ove godine predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović uputio je pismo premijeru Nerminu Nikšiću u kojem je tražio da Vlada FBiH, bez odlaganja, uputi na razmatranje u Ekonomsko-socijalno vijeće za teritorij FBiH, a zatim na usvajanje u entitetski Parlament, prijedloge zakona o radu, sigurnosti i zdravlju na radu, reviziji privatizacije, šumama, koncesijama i policijskim službenicima, kao i prijedloge izmjena i dopuna zakona o štrajku i zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti FBiH.

Očekivana odluka

Na usvajanju i provedbi ovih osam zakona u proteklom razdoblju urađeno je vrlo malo, pa je i najava otkazivanja suradnje od Sindikata potpuno očekivana. Nakon što se ova najava provede u praksu napori Vlade Nermina Nikšića da održi socijalni mir u Federaciji bit će znatno otežani. Štoviše, Sindikat bi mogao postati glavni generator i organizator radničkih prosvjeda u drugoj polovini ove godine, kada bi se morale ostvariti najveće uštede u javnom sektoru.

Zahtjevi više od tisuću policajac

Zahtjevi više od tisuću policajaca za ostavku

Stranke platforme imaju golemih problema u pokušajima da zadrže naklonost sindikalnih organizacija na svim razinama. Najbolji primjer za to su prosvjedi sarajevskih policajaca protiv županijskog ministra unutarnjih poslova, inače kadra SDP-a, Muhameda Budimlića. Sindikat policije je najavio prosvjede pred zgradom Vlade Sarajevske županije ukoliko u roku od 10 dana ministar Budimlić ne podnese ostavku ili ne započne ozbiljnu suradnju sa županijskim sindikatom policije. Iza ovog zahtjeva stoji više od tisuću policajaca.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.