IZNENAĐENJE

Silvio Berlusconi odustaje od premijerske kandidature

'Former Italian Prime Minister Silvio Berlusconi speaks during a press conference on May 25, 2012 at the senate in Rome. Berlusconi suggested during a press conference with the secretary general of th
AFP/PIXSELL
25.10.2012.
u 10:21

Već su se javili mogući premijerski kandidati desnog centra, odnosno oni koji će se na predizborima stranke 16. prosinca kandidirati

Silvio Berlusconi (76) najavio je da ''iz ljubavi prema Italiji“ napušta čelo stranke i kandidaturu za premijera na sljedećim izborima 2013. godine.

U pismu koje je uputio javnosti Berlusconi je kazao da odustaje od kandidature za premijera i kako stranka Narod slobode, koju je osnovao, i njezin sadašnji tajnik Angelino Alfano trebaju sazvati predizbore na kojima će se utvrditi novi kandidat desnog centra. Vrijeme je za novu generaciju, kaže Berlusconi koji je kao apsolutistički monarh vladao strankom. Naznačio je da bi se predizbori za odabir premijerskog kandidata desnog centra trebali održati 16. prosinca. Naglašava kako bi bilo dobro da desni centar kao svoga kandidata za premijera imenuje sadašnjeg predsjednika nestranačke vlade Marija Montija. 

Zaključuje se tako, ako se u međuvremenu ne predomisli, Berlusconijeva politička avantura započeta 1994. godine kada je najavio svoju premijersku kandidaturu. Berlusconi će, međutim, zasigurno i dalje povlačiti konce unutar desnog centra. Odluka da više ne bude u prvim redovima talijanske politike zasigurno je Berlusconiju bila teška. U posljednjih 18 godina bio je četiri puta premijer (od 1994. do 1995., od 2001. do 2005., od 2005. do 2006. i od 2008. do 2011.), odnosno ukupno je u premijerskoj palači bio 3340 dana. Već su se javili mogući premijerski kandidati desnog centra, odnosno oni koji će se na predizborima stranke 16. prosinca kandidirati.

To su tajnik Naroda slobode Angelino Alfano, zatim bivši predsjednik regije Veneto Giancarlo Galan, predsjednik regije Lombardije Roberto Formigoni, gradonačelnik Rima Gianni Alemanno, gradonačelnik Pavije Alessandro Cattaneo te zastupnice Giorgia Meloni i Daniela Santanché.

>>Berlusconi u sudnici: Nisam imao seksualne odnose s Ruby

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?