ZABRINJAVAJUĆE

Sigurnost objekata u BiH upitna, Sarajevo kritično

japan (1)
reuters/afp/pixsell
20.08.2011.
u 11:44

Zabrinjavajuće stanje sigurnosti velikog broja zgrada i objekata u BiH, a sustav upravitelja pokazuje slabosti

Zabrinjavajuće je stanje sigurnosti velikog broja stambenih objekata u BiH.

Brojne slabosti

Sustav zasnovan na stambenim upraviteljima pokazuje brojne slabosti, a situacija je, čini se, posebno kritična u Sarajevu, kao gradu s najvećim brojem stanovnika i stambenih objekata u zemlji. Zadnji službeni podaci govore da prošle godine preko 1.000 liftova u stambenih zgradama u Sarajevu nije pregledano, da nedostaje skoro 5.500 protupožarnih aparata, te da je neispravno 219 hidratantnih mreža. Samo ovi podaci dovoljan su znak za uzbunu i upozorenje da ni ozbiljnije nesreće u stambenim objektima nisu isključene. Podaci upravitelja kazuju da od ukupno 1.452 liftova njih čak 1.066 nije obuhvaćeno redovitim godišnjim pregledom i da se taj broj uvećava iz godine u godinu. Naime, prošle godine se broj liftova koji nisu pregledani povećao za 148 u odnosu na prethodnu godinu. - Razlog za ovako stanje je taj što predstavnici etažnih vlasnika nisu svjesni važnosti obavljanja godišnjih pregleda lifta, pa odbijaju dati naloge upraviteljima za obavljanje istog. Prisutna je i pojava da etažni vlasnici kojima su sanirani liftovi iz sredstava Županije Sarajevo u daljim godinama korištenja lifta ne obavljaju njihove godišnje preglede, navodi se u službenoj analizi koju su nedavno razmatrale županijske vlasti. Još veći sigurnosni problem predstavlja nedostatak protupožarnih putova, aparata za gašenje požara i hidratantnih mreža. Vlasnici stanova trebaju se nadati da neće biti požara u njihovim zgradama, jer su protupožarni sustavi, blago kazano, oskudni.

Tko snosi odgovornost

Čak 40 stambenih ulaza nema ispravne protupožarne putove, 219 je neispravnih hidratantnih mreža u zgradama, a nedostaje ili su neispravna 5.323 protupožarna aparata. Stanje u drugim bh. gradovima nije ništa bolje, a odgovornost za to snose svi, od mjerodavnih vlasti, do upravitelja zgrada i etažnih vlasnika, koji ne izmiruju svoje obveze za održavanje zajedničkih dijelova stambenih zgrada. Naime, ovakvo stanje s dotrajlim zgradama u BiH stvara velike probleme ljudima koji tu žive. Mnogi od njih su sami uzeli stvar u svoje ruke i zbog opasnosti kojoj su izloženi vlastitim sredstvima adapritali zgrade, te popravljali liftove.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?