Ljubavne veze

Zbog ljubavi Mostarci sve češće idu kod psihologa

zavođenje,seks,ljubav
Foto: Thinkstock
09.01.2015.
u 10:25

“Mladi u Mostaru zbog ljubavnih problema sve češće traže pomoć psihologa”, kazala je Dijana Ivanišević, magistrica psihologije i certificirana hipnoterapeutkinja. “Vrlo često mi se za pomoć obraćaju mladi zbog razgovara o svojim ljubavnim problemima”, rekla je Ivanišević za Bljesak.info.

Odlazak kod psihologa jedno je od modernih rješenja kada imate ljubavnih problema. Istraživanja su pokazala kako se ljudi najlakše otvaraju strancu, a i stručne osobe će savjetima pomoći da se osobe osjećaju bolje. Razni psiholozi također upozoravaju kako ljubavni problemi mogu biti okidač za pojavu raznih depresivnih ponašanja. Kada su Mostar i ljubavne veze u pitanju, Udruga mladih psihologa je provela istraživanje kako svaka četvrta veza trpi neki oblik nasilja. To istraživanje je pokazalo također da i muškarci i žene vrše nasilje podjednako s tim da su muškarci česti počinitelji fizičkog nasilja, dok žene češće psihički zlostavljaju svoje partnere. Prema rezultatima istraživanja, zastupljene su obe vrste nasilja s tim da se mnogo više priča o fizičkom nasilju koje ima vidljive posljedice. “Psihičko zlostavljanje je mnogo teže uočiti jer nema fizičkih dokaza o zlostavljanju i većina osoba koja trpi ovaj vid nasilja ne priča o tome ili smatra da odnos koji ima s partnerom nije nasilnički. Dugoročno gledano psihičko zlostavljanje ima teže i dugotrajnije posljedice od fizičkog”, rekli su u Udruzi mladih psihologa Mostar.

Na pitanje koliko se mladih izrazilo da je bilo podložno nekoj vrsti nasilja u vezi odgovaraju kako je 60 posto ispitanika izjavilo da je bilo izloženo određenoj vrsti nasilja barem jednom u životu. “Od tih 60 posto više od 40 posto su žene. Ovaj broj je u stvarnosti čak i veći i da je mnogo veći broj muškaraca izložen nasilju nego što to istraživanja pokazuju”, rekli su iz Udruge. Iako stalno trpe nasilje, mladi rijetko prekidaju ovakve veze iz više razloga. Glavni razlog ostanka u vezi su strah od osvete ako žrtva prekine vezu, osjećaj manje vrijednosti koji osjeća žrtva a koji joj je nametnut od partnera. (bi)

Komentara 2

Avatar Duran Duran
Duran Duran
13:31 09.01.2015.

Proklete sapunice......

Avatar Duran Duran
Duran Duran
13:31 09.01.2015.

Proklete sapunice......

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije