9. Revija tradicijske odjeće i izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan RH

Večeras ćemo doznati koja će od 20 djevojaka ponijeti titulu najljepše

08.07.2022.
u 10:47

Djevojke će nazočiti i 1100. obljetnici krunidbe kralja Tomislava na Duvanjskom polju, gdje će biti predstavljena i kruna kralja Tomislava

Prva Revija tradicijske odjeće i izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan RH kao da je bila jučer, a, evo, došli smo već do 9. izdanja ove manifestacije, piše Večernji list BiH. 

Tradicionalno, i ove godine Udruga za očuvanje i promicanje hrvatske tradicijske kulture u BiH “Stećak” u suradnji s Hrvatskom maticom iseljenika organizira ovaj hvalevrijedan događaj koji privlači pozornost javnosti u BiH i Hrvatskoj, a održava se pod pokroviteljstvom Dragana Čovića, predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Vlade Hercegbosanske županije i Općine Tomislavgrad.

Večeras u 19 sati završna je večer te revija na kojoj će djevojke predstaviti nošnje i nakit. Tada će i Ocjenjivački sud među njima odabrati onu koja će se okruniti titulom najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan RH.

Fotosession u Biogradu

Porazgovarali smo jučer i s “letećim fratrom” - ocem Zvonkom Martićem, začetnikom ovog iznimnog projekta. Karmelićanin, doktor etnologije, prior samostana na Buškom jezeru, čuvar narodnog blaga, znanstvenik..., ma nema što nije.

- Od prošle godine počeli smo sa svim aktivnostima dolaska djevojaka, pa ih tako sada imamo 20 iz Južne i Sjeverne Amerike, Europe te tri predstavnice iz BiH - priča nam otac Zvonko.

Kazao nam je i kako su djevojke 5. srpnja imale fotosession te reviju u kinu u Biogradu, gdje su prikazale svu raskoš tradicijskih narodnih nošnji. U sklopu ove revije prikazana je odjeća iz krajeva iz kojih dolaze natjecateljice ili odakle su im roditelji.

Program je vodio Frano Ridjan, a za glazbu je bio zadužen prefinjeni vokal Đanija Stipaničeva. Fotografiranje u Biogradu bilo je dio završetka projekata hrvatskih kraljevskih gradova i hrvatske tradicijske odjeće. Dakle, povezali smo Nin, Solin, Knin i Tomislavgrad, a sada, evo, i Biograd, sve hrvatske kraljevske gradove - s ponosom ističe otac Zvonko. Također napominje kako su djevojke bile gošće Ivana Kneza, gradonačelnika Biograda, te da su posjetile prelijepe Kornate. Jedna od djevojaka iz Argentine, pod dojmom ljepote nacionalnog parka i bisera Jadrana, tom je prilikom kazala kako joj je to najljepši dan u životu.

Jučerašnji dan bio je rezerviran za posjet Franjevačkom muzeju i bazilici u Tomislavgradu. Također su bile i gošće događaja ususret 1100. obljetnici krunidbe kralja Tomislava na Duvanjskom polju.

- Vrhunac programa bilo je predstavljanje krune i povijesnog kostima kralja Tomislava. Dizajn za kostim prvog hrvatskog kralja radila je Jasmina Pasek sa Sveučilišta u Osijeku, a krunu je dizajnirao Ilija Skočibušić te je izrađena od srebra s pozlatom.

Među gostima ovog prvoklasnog događaja bili su i Miro Gavran, predsjednik Matice hrvatske, te Mislav Grgić iz družbe “Braća hrvatskog zmaja”, koji su bili inicijatori proslave tisućite obljetnice krunidbe kralja Tomislava 1925. godine.

Večeras od 19 sati bit će upriličena završna večer cjelokupne manifestacije koja će se održati na Trgu gange i hajdučke družine u Tomislavgradu. Na njoj će djevojke predstaviti tradicijske nošnje i nakit pred Ocjenjivačkim sudom i gostima.

Otac Zvonko posebno ističe i detalj kako će djevojke na finalnoj večeri prilikom izlaska na scenu izvesti pjesmu i kolo.

Ogromno zanimanje

Tom prilikom Ocjenjivački sud proglasit će najljepšu djevojku među njih 20, a dr. Dragan Čović, zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, koji je ujedno i pokrovitelj ovog događaja, dodijelit će nagradu pobjednici. Također se biraju i njezine dvije pratilje. Na Facebooku je bilo organizirano glasovanje, a više od 50.000 glasača, koji su glasovali za svoje favoritkinje među djevojkama, svjedoči o ogromnom zanimanju za ovaj događaj.

Kandidatkinja koju su izabrali glasači s Facebooka bit će izabrana za najfotogeničniju djevojku, a dobit će i repliku tradicijskih naušnica iz 14. stoljeća kakve je izabrala tijekom posjeta SFF-u i često ih nosi planetarno popularna glumica Angelina Jolie.

Večeras poslije 19 sati doznat ćemo tko će se okititi titulom najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Hrvatske, a Ocjenjivački sud čeka nimalo lagan posao.•



 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije