TEREZA KESOVIJA

Unatoč tragedijama koje su je pratile i dalje živi punim plućima

19.04.2020.
u 16:30

Život jedne od najcjenjenijih pjevačica na ovim prostorima počeo je tragedijom - njezina majka preminula je manje od mjesec dana nakon što ju je rodila, a Tereza Kesovija nikada nije saznala točan uzrok majčine smrti.

-Ta priča strašna je stigma koja je ostala na mom srcu. Nisam još napunila mjesec dana života kada je moja majka umrla poslije porođaja. U Dubrovniku 1938. godine nije bilo efikasnih lijekova protiv sepse, i trovanja pa me je porodična tragedija zadesila a da nisam još bila svjesna sopstvenog života. Nikada kasnije nisam saznala šta se zapravo dogodilo sa mojom majkom u rodilištu. Koja bolest je uzrokovala njenu smrt – ispričala je svojevremeno.

Godinu dana nakon smrti Terezine majke, njen otac oženio se mladom udovicom Jelom, koju život nije mazio. Jela je bila 10 godina starija od njenog oca, i nije mogla  imati djece, pa je Terezi i njezinom starijem bratu pružila bezgraničnu ljubav.

Pjevačica je često isticala da su je i ona i njen brat Pero zvali i smatrali svojom majkom, kao i da djetinjstvo pamti kao najbezbrižnije razdoblje života.

Tijekom studija na Glazbenoj akademiji u Zagrebu upoznala je svog prvog supruga, Miru Ungara, s kojim je dobila sina Alana.

Nakon razvoda od prvog supruga, Tereza se udala za vaterpolistu Ronalda Lopatnija, s kojim je imala veoma buran brak.

Kap koja je prelila čašu bila je velika svađa u kojoj je Ronald u negativnom kontekstu pomenuo njezinu pokojnu majku, a sve se završilo fizičkim obračunom, tj. udarcem od kojeg je Terezi pukao bubanj u uhu. Dok je sa prvim suprugom ostala u dobrim odnosima, poslije razvoda od Ronalda izjavila je da je njen drugi suprug osvetoljubiv i da mu je bilo drago kada je ostala na ulici.

Još jedna velika tragedija koja je obilježila njen život dogodila se 1974. godine, kada je dok je snimala spot u Njemačkoj saznala da joj je brat poginuo u prometnoj nesreći.

Ubrzo nakon toga ostala je i bez žene koju je smatrala svojom majkom, jer je i njihova maćeha Jela preminula.

Za Terezu ovdje nije bio kraj nesrećama. Saznala je da boluje od raka, nakon čega joj je odstranjen bubreg i dva tumora u uhu, a morala je operirati i glasne žice.

2010. godine čuvena pjevačica objavila je autobiografiju u kojoj je opisala najteže trenutke svog života.

– Sve nas prati prst sudbine. Činjenica je da sam došla do raznih zaključaka pišući autobiografiju. Odjednom sam počela otkrivati sebe u pojedinim pričama. Kad pišem o koncertu u okolini Černobila, završavam rečenicom “…još smo živi”. Živi smo, ali ja sam oštećena. Nije slučajno da sam dobila rak zbog kojeg mi je odstranjen bubreg i potom dva tumora u uhu, a nitko u mojoj obitelji nikad nije bio bolestan. Dođe mi da pomislim da je tome razlog taj odlazak u blizinu ozračenog mjesta. I najotporniji organizam morao je poput spužve upiti dio toga ili mi je tako lakše da prihvatim sve što mi se događalo. U knjizi sam, poslije poglavlja u majčinoj smrti, opisala i tatinu priču, a onda i priču moje druge mame Jele. Zvali smo je mamom jer to je i bila. Sve tri priče najtoplije su i najemotivnije u cijeloj autobiografiji. To je priča o životu, o ljubavi koja ti vlaži oči i zbog koje, svaki put kad je pročitaš, osjetiš iste trnce – izjavila je Tereza u jednom intervjuu. 

Tereza danas ima 81 godinu i ne udastaje od života, već ga živi punim plućima. Ona je čak prošle godine uhvaćena kako vesla, što je mnoge oduševilo.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?