SOLIDARNOST

Svi se pitaju zašto su uzvanici na dodjeli Oscara nosili plavu vrpcu: To je znak podrške

oscar 2023.
REUTERS
13.03.2023.
u 08:15

Već na prijašnjim dodjelama glazbenih i filmskih nagrada unazad nekoliko mjeseci poznate osobe su nosile ovu vrpcu u znak podrške izbjeglicama diljem svijeta

Na sinoć održanoj 95. dodjeli filmskih nagrada Oscar, koje je vodio Jimmy Kimmel  gledatelji i korisnici društvenih mreža primijetili su kako je veliki dio uzvanika i nominiranih te nagrađenih nosio plavu vrpcu oko ruke. Glavne zvijezde, uključujući Oscarom nagrađenog redatelja "Pinokija" Guillerma Del Tora i nominiranu te i prijašnju dobitnicu Oscara Cate Blanchett, nosili su oko ruke jednostavnu plavu vrpcu.

Mnogi su se upitali koje značenje stoji iza toga, a uskoro je stiglo i objašnjenje. Već na prijašnjim dodjelama glazbenih i filmskih nagrada unazad nekoliko mjeseci poznate osobe su nosile ovu vrpcu u znak podrške izbjeglicama diljem svijeta. Vrpcom su na jednostavan način pokazali solidarnost prema izbjeglicama i poruka koju nose na njima glasi #WithRefugees što bi u prijevodu značilo uz izbjeglice.

Plave vrpce su viđene i zapažene na prethodnim događanjima u Hollywoodu. Jamie Lee Curtis, koja je na dodjeli BAFTI osvojila kipić za najbolju sporednu glumicu za svoju izvanrednu izvedbu u filmu Sve u isto vrijeme", je tijekom svog pojavljivanja na dodjeli nagrada BAFTA u veljači nosila jednostavnu, malu, plavu vrpcu. - Moja prijateljica Cate Blanchett želi nas sve podsjete usred cijele sezone sjajnih stvari i nagradada se, naravno, užasne izbjegličke krize događaju po cijelom svijetu, i mi moramo pomoći poput Cate i ove plave vrpce podsjetnik su da pomognemo i budemo uz izbjeglice diljem svijeta - rekla je tada.

 

Najboljim filmom na 95. dodjeli Oscara proglašen je film "Sve u isto vrijeme", koji je pobijedio u ukupno sedam kategorija, a najboljim glavnim glumcima Brendan Fraser za ulogu u filmu "Kit" i Michelle Yeoh za film "Sve u isto vrijeme". Za najbolji film nominirani su bili i "Na zapadu ništa novo", "Avatar: Put vode", "Duhovi otoka", "Elvis", "Fabelmanovi", "Tár", "Top Gun: Maverick", "Trokut tuge" i "Žene govore". Film "Sve u isto vrijeme" u utrku za Oscara krenuo je s 11 nominacija, a osim u kategorijama najboljega filma i ženske glavne uloge, nagrađen je i u kategorijama režije, sporedne muške i ženske uloge, originalnog scenarija i montaže.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije