Tržište BiH

"Spužva Bob" i "Hello Kitty" opasni su za djecu

'Roger Federer of Switzerland hits a ball into the back of a man dressed as the cartoon character Sponge Bob Square Pants during Kids Tennis Day at the Australian Open tennis tournament in Melbourne,
22.12.2014.
u 10:29

Tržište Bosne i Hercegovine prepuno je opasnih igračaka i pomagala za djecu. Prema podacima Agencije za nadzor tržišta Bosne i Hercegovine samo u ovoj godini tijekom provođenja aktivnosti nadzora izvršeno je ukupno 14 inspekcijskih kontrola u okviru kojih su utvrđene neusklađenosti na 10 dječjih hodalica. Laboratorijskim ispitivanjem utvrđeno je kako sedam dječjih hodalica ne ispunjavaju sigurnosni zahtjev koji se odnosi na pad niz stepenice propisan u standardu BAS EN 1273:2010, te su zbog toga poduzete mjere povlačenja s tržišta, povrata od potrošača i uništavanja jer predstavljaju ozbiljan rizik za sigurnost djece. Rađena je i analiza kvalitete i sigurnosti plutajućih pomagala. Zabrinjavajuća je činjenica da su kod čak 75% plutajućih pomagala utvrđene neusklađenosti sa sigurnosnim propisima. Tako je Agencija za nadzor tržišta Bosne i Hercegovine naredila povlačenje mišića za plivanje različitih proizvođača, uglavnom iz Kine. Među njima su i oni naziva “Spužva Bob” proizvođača Dusen trade, Hong Kong, ali i “autići” te “Pepeljuga” nepoznatog proizvođača. S tržišta je povučen i prsluk za plivanje “Swim Vest” Hello Kitty 48 cm, također proizveden u Kini. Razlog povlačenja ovog proizvoda je činjenica da sigurnosni nepovratni ventili ne vrše svoju funkciju. Tijekom ove godine s tržišta je povučen i određen broj dječjih bicikla. Bicikla su uglavnom povučena zato što ne ispunjavaju sigurnosne propise.

Tako, primjerice, dječji bicikl “JHD Rambo Partner” proizvođača Guangzhou Megaplus Co. Ltd nema prednje ručne kočnice. Isti je slučaj i s dječjim biciklom naziva “Adria 12 P.T.”, dok na dječjem biciklu naziva BMX “Super Star” nema niti jedne kočnice. Agencija za nadzor tržišta u BiH je također naredila povlačenje s tržišta sklopive stolice za kampiranje proizvođača Sheung Wana kao i metalne stolice AL WMSC-001 jer predstavljaju ozbiljan rizik od ozljede. Opasnost za korisnike predstavlja i vibracijska brusilica S 1407, također proizvedena u Kini. Proizvod predstavlja opasnost od ozljeda i požara.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije