Produljite joj vijek

Sedam jednostavnih trikova zbog kojih će vam baterija na laptopu dulje trajati

laptop
14.12.2020.
u 09:59

Ako vam se baterija na laptopu brzo istroši, moguće je da zapravo radite neke stvari krivo, a da toga niste ni svjesni. No, postoji nekoliko trikova koji mogu produljiti trajanje baterije.

1. Zatamnite zaslon

Možda vam se to ne čini glavnim problemom, ali pozadinsko osvjetljenje zaslona jedna je od najsnažnijih komponenti na laptopu, a što je svjetlija, to se baterija brže troši.

Da biste smanjili svjetlinu zaslona, ​​dovoljno je pronaći tipku svjetline na tipkovnici laptopa, a najčešće je to jedna od "F" tipki na vrhu tipkovnice. Obično ćete je prepoznati po simbolu sunca. Drugi način je da pronađete postavke svjetline te zatim podesite razinu koju želite.

2. Zatvorite sve aplikacije koje se izvode u pozadini

U pozadini vašeg računala često rade programi i aplikacije, a da toga niste ni svjesni. Zbog toga se baterija brže prazni pa je poželjno isključiti sve pozadinske aplikacije kako bi vam baterija duže trajala.

Ako koristite Windows 10, pronađite opciju "Battery Saver" te će se takav način rada uključiti kada vam preostane 20% baterije. Ako koristite MacBook, pronađite opciju "Power Nap" koja će omogućiti da vam baterija duže traje.

3. Isključite Wi-Fi i Bluetooth kada ih ne koristite

Ako su vam Wi-Fi i Bluetooth uključeni, a ne koristite ih, to može isprazniti bateriju. Uz to, baterija će se trošiti i zato što vaš laptop traži mreže na koje se može povezati ako su ove opcije uključene. Obje opcije možete pronaći u postavkama.

4. Ne ostavljajte laptop cijelo vrijeme na punjaču

Ako vam je laptop na punjenju cijeli dan, to također može istrošiti bateriju. Ako želite zaštititi bateriju i produžiti joj životni vijek, isključite laptop s punjenja kada je djelomično napunjeno. To će smanjiti stres na bateriji te ćete tako produljiti rok trajanja baterije.

5. Izbjegavajte ekstremne temperature, i vruće i hladne

Ekstremne temperature također utječu na bateriju. Ako primijetite da se laptop previše zagrijava, isključite ga i pustite da se odmori. To ne samo da će spasiti bateriju od oštećenja, već će vam pomoći da sačuvate preostalu bateriju.

Također biste trebali izbjegavati izlaganje prijenosnog računala ekstremno hladnim temperaturama. To može uzrokovati "smrzavanje" baterije zbog čega se onda prije istroši.

6. Ažurirajte softver i aplikacije

Glavni fokus ažuriranja operativnog sustava je uvođenje promjena koje će pomoći u očuvanju vijeka trajanja baterije, pa ako izbjegavate ažuriranja, možda ćete uzrokovati da se baterija isprazni brže nego što treba.

Ne fokusirajte se samo na ažuriranja operativnog sustava. Pripazite i na ažuriranja aplikacija jer to može smanjiti trošenje baterije koje se događa kod mnogih aplikacija koje upotrebljavate.

7. Usredotočite se na protok zraka

Nedostatak protoka zraka može uzrokovati pregrijavanje, a puno puta je to uzrokovano maskom ili torbom koja štiti vaš laptop. No, mnoge od njih nisu dizajnirane tako da osiguravaju dovoljan protok zraka.

Osim toga, ako laptop koristite na jastuku ili ga držite u krilu, možda ćete imati iste probleme s pregrijavanjem. Do pregrijavanja može doći i ako su otvori za ventilaciju zagušeni smećem i nečistoćom i stoga je bitno redovito čistiti laptop.

Kako bi izbjegli ove probleme, laptop je najbolje koristiti na tvrdoj, radnoj površini pa ćete vjerojatno primijetiti i da vam baterija traje dulje, piše KimKomando.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije