PO NJEGOVIM ŽELJAMA

Poznati detalji o sprovodu princa Philipa, kraljica ulazi u osam dana žalosti

09.04.2021.
u 15:12

Princ Philip, suprug britanske kraljice Elizabete (94) preminuo je u stotoj godini života. Na svojim stranicama palača je objavila kako je princ preminuo u dvorcu Windsor.  "S dubokom tugom Njezino Veličanstvo Kraljica objavljuje kako je preminuo njezin voljeni suprug, princ Philip, vojvoda od Edinburgha.

Njegovo Kraljevsko Visočanstvo mirno je preminulo jutros u dvorcu Windsor", piše u objavi koja je objavljena i na društvenim mrežama kraljevske obitelji. Poneki detalji oko posljednjeg ispraćaja člana kraljevske obitelji tradicionalni su, stoga se već sada zna gdje će se i kako održati sprovod vojvode od Edinburgha. Zastave Ujedinjenog Kraljevstva vijorit će se na pola koplja diljem Britanije.  Ono što je drugačije jest da za princa Philipa neće biti velikog državnog sprovoda, kakav je tradicionalan za članove kraljevske obitelji, a sve jer je princ inzistirao da ne želi "veliku frku". Umjesto toga, ceremonija će se odviti u kapeli sv. Jurja u dvorcu Windsor, iako precizniji detalji još uvijek nisu dogovoreni zbog ograničenja usred pandemije koronavirusa. Lord Chamberlain, najviši časnik kraljevskog domaćinstva, bit će zadužen za organizaciju. Obavijest kraljevske obitelji o njegovoj smrti bit će u drvenom okviru postavljena na ogradu ispred Buckinghamske palače u Londonu, uz pojačanu kraljevsku stražu. Kraljica Elizabeta osobno će potpisivati svaki plan za pogreb te najaviti vrijeme žalosti. Također, očekuje se i da će se obratiti naciji putem televizijske poruke, iako to još ovisi o tome kako se bude osjećala. 

U sljedećih nekoliko dana Philipov lijes preselit će se u Chapel Royal u palači St James u Londonu. Da pandemija nije u jeku, sljedećih nekoliko tjedana održavale bi se ranojutarnje probe za oružje i povorku ulicama Londona i u Windsoru, no to sada neće biti slučaj. Sprovod bi se održao u Windsoru, dok će se vojna povorka odviti od palače St James, niz Marlborough Road i do The Malla. Pripadnici vojske predvodili bi povorku, a kraljevska obitelj hodala bi iza - ali sada se očekuje da će kraljica ići ravno u Windsor. Kretat će se uz Long Walk, kroz Cambridge Gate, a zatim na Park Street, High Street, pokraj Guildhalla i Castle Hilla te kroz vrata Henryja VIII. U Wellington Archu održat će se kraljevski pozdrav prije ceremonijalnog prijenosa lijesa u Windsor.

Očekuje se da će sprovod predvoditi nadbiskup Canterburyja Justin Welby, s dekanom Windsora i drugim predstavnicima. Očekuje se da će biti pokopan u vrtovima Frogmore, na području dvorca Windsor. Kraljica će od dana smrti ući u 'osam dana žalosti' tijekom kojih neće obavljati nikakve kraljevske dužnosti, a po isteku osam dana ući će u dodatnih 30 dana žalovanja kraljevskog člana.  Podsjetimo, vojvoda od Edinburgha neko vrijeme bio je u bolnici u Londonu, gdje je sredinom veljače bio hospitaliziran iz mjere predostrožnosti jer se nije osjećao dobro. Pretrage su pokazale kako je princ Philip imao infekciju i problema sa srcem, ali Buckinghamska palača nije tada otkrivala o čemu je riječ. Liječnici su tada rekli kako u slučaju 99-godišnjeg vojvode nije riječ o zarazi koronavirusom. Prije nekoliko tjedana pušten je na kućnu njegu.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije