"Hurt"

Posljednji spot Johnyja Casha je zapravo najtužnija priča

'JOHNNY CASH'
Foto: ''
1/2
08.10.2015.
u 16:40

Za one koji ne znaju, Johnny Cash nije autor pjesme "Hurt", iako ga mnogi povezuju sa mnom. Originalno, Trent Reznor, idejni tvorac Nine Inch Nailsa i glazbeni genije generalno.

Kada ga je Cash pitao može li uzeti i obraditi njegovu pjesmu, Reznoru je to laskalo, ali je smatrao da iza svega postoji neki trik. Njegovo mišljenje će se kasnije promijeniti...

"Hurt" u izvedbi legendarnog "Čovjeka u crnom" je jedan od onih hitova koji mogu rasplakati i najčeličnije, i vjerovatno je jedna od najemotivnijih pjesama, piše portal N1.

Uglavnom, Cash je uzeo ništa manje legendarnog Ricka Rubina kao producenta pjesme 2003. godine, a za režiju spota zadužen je bio Mark Romanek, koji je samo godinu prije izbacio veliki filmski hit "One Hour Photo".

"Molio sam i kumio sam Ricka Rubina da mi dozvoli da snimim spot za tu pjesmu, kazao je Romanek", uz dodatak da će spot snimiti bez ikakve novčane naknade.

Universal Studios se sa produkcijskim timom dogovorio oko suradnje, a pred Rubinom i Romanekom je bila jedna velika borba, budući da je Johnny Cash tada imao 71 godinu, i nije želio ići dalje od Tennesseeja.

Originalni scenarij za spot je "bačen kroz prozor", a Romanek je otišao u Nashville, kako bi pronašao idealne lokacije za snimanje, što ga je odvelo u muzej Johnny Casha, odnosno kuću legendarnog pjevača country glazbe.

"Želio sam samo biti iskren u spotu, baš kao što je Cash uvijek bio iskren u svojim pjesmama, ali morao sam paziti na njegovo zdravlje", rekao je redatelj.

"Ono što sam sa spotom htio uraditi, kako bi pojačao emocije koje pjesma izaziva, je rascvjetati srca ljudi. Htio sam im ispričati priču o prolaznosti života i veličini smrti. Želio sam ispričati priču o postupnoj dekadenciji žanra, ere i stavova", pričao je Romanek u "The Man Comes Around: The Spiritual Journey of Johnny Cash" dokumentarnom filmu.

Snimanje je bilo zatvoreno za javnost, platinaste ploče, kavijar, jastog, banketi, klipovi iz karijere Johnny Casha, njegova supruga June i klavir.

Nakon što je spot objavljen, ljudi su plakali na brojne kadrove. Netko na zatvoren klavir, netko na kadar njega i June, a netko, kao recimo Romaneku, to je trenutak sipanja vina iz krhkih ruku glazbene legende.

June Cash je umrla tri mjeseca nakon snimanja spota, Johnny Cahs četiri mjeseca nakon nje.

Ovaj video je povijesni dokument, i danas tvrdi Rick Rubin. "Plakao sam kada sam ga gledao. Imati tu vrstu emocije nakon filma od dva sata je veliko dostignuće, ali nakon četverominutnog spota, to je šokantno", kazao je legendarni "Brada" Rubin.
Spot su nakon snimanja poslali Trentu Reznoru, koji je kazao da je bio na rubu suza. "Prestao sam snimati poslije, očistio sam grlo i otišao na kavu", kazao je.

Cashov dom, u kojem je proveo blizu 30 godina srušen je 2007. godine."Hurt" je posljednja pjesma koju je Cash snimio, posljednja snimka njega i njegove supruge.

Johnny Cash je ispisao povijest glazbe i ostao unikat. Rubin i Romanek, stav je mnogih, bolje nikad ništa neće snimiti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije