U pet dana trajanja

Posljednje večeri NAFF-a prikazano dvanaest filmova

30.06.2017.
u 09:00

Posljednje večeri dvanaestog Međunarodnoga festivala animiranog filma “NAFF 2017.” prikazano je dvanaest filmova natjecateljske konkurencije. Među njima je i hrvatski film “Mutne vode” autorice Anamarije Vidaković.

BiH ove godine nije imala predstavnika u natjecateljskoj konkurenciji. Pozornost publike privukla je francuska ekranizacija sicilijanske mafijaške obitelji u filmu “Siroco”, a ništa manji dojam na gledatelje nije ostavio uradak “Playing house” turske gošće Festivala Ozgul Gurbuz i njezinog kolege Cenk Koksala.

Vrhunska ostvarenja

Kao i prethodnih večeri, prikazana su dva francuska filma, a gledatelji su mogli uživati u francuskim, izraelskim, portugalskim, meksičkim, kanadskim, španjolskim te albanskim i grčkim animiranim ostvarenjima.

NAFF je otvoren u subotu navečer u neumskom hotelu Sunce, a u pet dana trajanja Festivala posjetitelji su imali prigodu uživati u 53 animirana ostvarenja pristigla iz svih krajeva svijeta, dok je u panorama programu prikazano još dodatnih dvadesetak filmova.

Animirani filmovi iz Neuma su prikazani u Posušju i Mostaru, a gledatelji su u ta dva grada mogli odabrati film koji će osvojiti “Nagradu Mostara” i “Nagradu Posušja”. Projekcije NAFF-a u Posušju krenule su isti dan kada i u Neumu, 24. lipnja, dok su u Mostaru išle s danom zakašnjenja.

Ove godine NAFF je dodijelio posebnu zahvalnicu dugogodišnjem prijatelju i podupiratelju Festivala šefu Misije OESS-a u BiH Jonathanu Mooreu te prvi put posebnu nagradu koja nosi ime po našem oskarovcu Dušanu Vukotiću. Generalni pokrovitelj Festivala je bilo Veleposlanstvo SAD-a u BiH, a pokrovitelji su bili hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović, Federalno ministarstvo kulture i sporta, Fondacija za kinematografiju FBiH, Federalno ministarstvo zaštite okoliša i turizma, Ministarstvo civilnih poslova BiH, Vlada HNŽ-a te Turistička zajednica HNŽ-a.

Značajna uloga NAFF-a

Član stručnog žirija ovogodišnjeg NAFF-a i dugogodišnji televizijski urednik Jasmin Duraković, za dnevnik.ba dao je ocjenu NAFF-a:

“NAFF pratim od samih početaka, on danas igra značajnu ulogu na mapi ne samo domaćih, nego i europskih i međunarodnih festivala animacije, i to zahvaljujući skupini ljudi, koji unatoč teškim vremenima i podneblju kojemu pripadamo svake godine uspijevaju organizirati ovako zahtjevan projekt” – istaknuo je Jasmin Duraković te nadodao kako zbog toga organizatorima odaje duboko priznanje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije