jedan od najvećih šarmera na hrvatskoj sceni

OD DANIJELE DO HANE Petar Grašo se sprema za ulogu oca: Evo kako se mijenjao i što je mislio o braku dok je bio s danijelom

Robert Anic /Miroslav Lelas /PIXSELL/YouTube Screenshot
11.02.2022.
u 07:46

Petar Grašo već godinama slovi kao jedan od najvećih šarmera na hrvatskoj glazbenoj sceni. Iako ga danas rijetko viđamo bez naočala, nekada je pak duga kosa bila njegov zaštitni znak

Petar Grašo oduvijek je bio miljenik žena, ali i cijele hrvatske javnosti. Uz njegove se pjesme veselilo i plakalo. Samo ga nekoliko dana dijeli od trenutka kada će i službeno postati suprug, a nekoliko mjeseci od trenutka kada će u ruke primiti svoje prvo dijete.

Foto: imdb

1997. - Petar Grašo već godinama slovi kao jedan od najvećih šarmera na hrvatskoj glazbenoj sceni. Iako ga danas rijetko viđamo bez naočala, nekada je pak duga kosa bila njegov zaštitni znak, piše Net.hr

Svoju prvu pjesmu napisao je sa samo 16 godina te ju je dao, nikom drugom, nego pokojnom Oliveru. Naime, Oliver je s "Boginjom" nastupio na Dori 1995. godine i osvojio 2. mjesto, a na njegovom albumu našla se i Grašina pjesma "Vrime Božje", što ga etablira kao jednog od najtalentiranijih mladih autora. Svoju samostalnu karijeru počinje već 1996. kada s pjesmom "Trebam nekoga" premoćno pobjeđuje na Zadarfestu 1996. Krajem devedesetih započinje i suradnju s bračnim parom Huljić. Inače, Grašo je svoju buduću ženu, Hanu, upoznao 1995., kada je ona imala samo 5 godina. Iste godine upoznaje i Danijelu Martinović, s kojom će u vezi provesti skoro 25 godina. Upravo Danijela 1998. godine pobjeđuje na Dori s Grašinom pjesmom "Neka mi ne svane".

Foto: imdb

1999. - Krajem 1999. godine izlazi Grašin drugi album "Utorak" koji nosi niz hitova: "Utorak" , "Ko nam brani", "Ljubav jedne žene" te "Nevista". U Hrvatskoj s tim albumom osvaja top ljestvice te postiže platinastu nakladu u Hrvatskoj. U Sloveniji je pak s tim albumom postigao osmerostruku zlatnu nakladu, a upravo je to kod naših susjeda do danas najveća tiraža jednog hrvatskog muškog izvođača.

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

2005. - Do trenutka snimanja ove fotografije, Petar Grašo je već izdao treći studijski album pod naslovom "Šporke riči", na kojem se nalazi i pjesma "Vera od suvog zlata” s kojom je 2003. godine osvojio Grand prix na Splitskom festivalu. Na tom se albumu nalaze i hitovi "Još uvik slipo virujen", "Šta je tribalo mi to", "Šporke riči", "More i ja, more i ti”, "Godine ljubavi”, "Sad te se samo rijetko sjetim” (duet s Arsenom Dedićem), i "Najteža rič”. Na ovoj se fotografiji nalazi u društvu Matije Vuice i Nine Badrić, a povod je bio proslava 15 godina glazbene karijere Alke Vuice.

Foto: Robert Anic/Pixsell

2005. - Grašo se te davne 2005. pojavio i na dodjeli Porina u Osijeku, a društvo mu je pravila kolegica Ivana Vrdoljak Vanna. Te je godine objavljen njegov album "Best of Petar Grašo Uvertira 1995. – 2005.” na kojem se nalazilo sedamnaest njegovih najpopularnijih hitova.

Foto: Petar Glebov/Pixsell

2007. - Petar Grašo sudjelovao je u prvoj sezoni showa Zvijezde pjevaju. Bio je u paru s glumicom Bojanom Gregorić Vejzović i, ne biste vjerovali, ispali su prvi. Dobili su najmanje glasova publike, a primili su oko 23.000 poziva. Iako je ovo bilo zaista davno, zabilježene su Petrove riječi nakon ispadanja: "Govorio sam otpočetka da u taj show dolazim iz potpune zabave. Prespavao sam noć i koliko god to možda zvučalo čudno, show je sad već daleko iza mene. Bavim se puno važnijim stvarima za karijeru, a to je, nakon četiri godine, novi album. Svim sudionicima želim dobru zabavu, a žiriju poručujem da ne bude prestrog kao što je bio u Bojaninu slučaju". Pobjednici te sezone bili su Jacques Houdek i Lamija Alečković.

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL


2007. - Danijela i Grašo bili su rado viđeni gosti velikih glazbenih događanja. Primjerice, te 2007. pojavili su se na prvom konceru nakon smrti Đorđa Novkovića, na kojem je Danijela bila gost. Podsjetimo, Danijela i Grašo rijetko su progovarali o svojoj vezi. Nikada je nisu okrunili brakom, a više su puta istaknuli da svoju intimu drže za sebe.

Foto: Davor Puklavec/Pixsell

2007. - "Neka mi ne svane" jedna je od najpoznatijih pjesama koju je Grašo napisao Danijeli, no nije i jedina. Petar Grašo napisao joj je i velike hitove "Što sam ja, što si ti", "Odavno, zauvijek", "To nije to", "Kruh i pašteta" te pjesmu "Živim da živim". U svim ovim pjesmama glavni je motiv nesretna ljubav.

Foto: nino strmotic/Vecernji list

2009. - Grašo i Danijela uživali su u vrhunskim vinima u Jacht baru na hvarskoj rivi. Podsjećamo, Grašo je kao član žirija u RTL-ovu showu “Zvijezde – ljetni hit” otkrio kako je upoznao Danijelu: "Ispričat ću vam jednu kratku priču. Ja sam 1995. na Dori bio autor pjesme ‘Boginja’ koju je otpjevao Oliver Dragojević. Mi smo bili drugi jer, naravno, na svakom festivalu za koji Tonči Huljić piše pjesmu, on bude prvi. I tada je on bio prvi s Danijelom. Ja sam gledao taj njihov stol, nisam ih tada poznavao… Za stolom smo sjedili Zdenko Runjić, Oliver i ja, a ja sam gledao susjedni stol i mislio si: ‘Sad su ti neki Huljići pobijedili. Vidi ovu malu plavu koja pjeva ‘kiki-riki-miki-moj’. Meni tu ništa nije bilo jasno", priznao je Petar kroz smijeh.

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

2011. godine gostuje kao pjevač na albumu "Ka hashish" benda Madre Badessa. Tonči Huljić&Madre Badessa bend zapravo je naziv world music projekta na kojem je sudjelovao uz producenta Gorana Bregovića i kompozitora Tončija Huljića. Još su tada dugogodišnji suradnici tvrdili kako su postali i obitelj. Osim toga, rado smo slušali njihova šaljiva vrijeđanja koja su im jednostavno postala sastavni dio komunikacije: "Objektivno ja i on nemamo više o čemu normalnom pričati. Osim da se međusobno vrijeđamo na simpatičan način. Mi stvarno više nemamo šta normalno kazati jedan drugome. Normalni smo jedino u studiju i tu odma dođemo na prag, nekakve konstruktivne svađe", našalio se tada Tonči, a Grašo je dodao: "Nemaš puno prijatelja s kojima možeš 7 dana biti, što bi rekao i Tonči u pjesmi - "i bit i pit" haha ma i šutit, smijat se, pričat, da znaš da je tu samo dobrota u pitanju".

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

2014. - Kada se Grašo jednom rijetkom prilikom Danijeli pridružio na pozornici, izjavila je: ''Jako puno godina smo zajedno i odlučili smo da ne petljamo karijere koliko je to moguće jer smo zapravo i počeli odvojenih karijera. I to radimo u nekakvim zaista posebnim prilikama'', dodala je Danijela, a zatim su zajedno otpjevali pjesmu "Najdraže moje".

Foto: Miranda Cikotic/Pixsell

2016. - Da nije glazbenik, Grašo bi zasigurno bio gastronom. U intervjuu za portal Glazba.hr, Grašo otkriva: "Teško da bih se u ičemu toliko dobro snašao kao u glazbi, baš zato što sam sebi najviše vjerujem dok sjedim za klavirom i pjevam. Moja druga velika ljubav oduvijek su bili gastronomija i vina. Vjerujem da bih se u tom segmentu pronašao. Ambasador sam Podravke već nekoliko godina, zajedno razvijamo novu seriju začina i uživam u tome kao što uživam radeći vina koja će tijekom sljedeće godine izaći na tržište. Trudim se uživati u svemu što radim i raditi ono u čemu uživam".

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

2018. Danijela i Grašo bili su dio komemoracije za Olivera Dragojevića koja se održala u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu. Grašo je u intervjuu za Dnevnik.hr otkrio i koji mu je savjet dao pokojni Oliver: "Često posegnem za jednom rečenicom koju mi je Oliver rekao u momentima mog početka. Rekao je: 'gledaj, vidim da se ovo s tobom odvija strašno brzo, i bit ćeš vjerojatno izuzetno veliki izvođač, samo molim te nemoj nikad sebe gledati kao čovjeka iz novina, ako počneš to raditi vrlo brzo ideš k vragu'".

Foto: Luka Stanzl/Pixsell

2019. Nakon što je 2016. godine nastala njihova zajednička pjesma, "Srce za vodiča", gotovo da nije postojao koncert na kojem se Grašo i Hana nisu pojavili zajedno. Humanitarno-donatorska večer zaklade Vatreno srce bila je samo jedna od takvih prilika.

Foto: Miroslav Lelas/Pixsell

2020. Grašo je jednom prilikom priznao kako su njegovi najveći uzori Beatlesi, Toto, Bee Gees, Queen i Ray Charles.

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL, ilustracija

2021. - Huljić se kao gost pojavio i na Grašinom koncertu na Ljetnoj pozornici u Opatiji. Više je puta istaknuo kako je za njih Petar već odavno član obitelji, a nedavno je Haninu trudnoću komentirao riječima: "'Cijeli život sam kukumavčio: 'Djeco, kad ćete vi napraviti svoju djecu? Nemojte da ja idem opet raditi djecu' i tako dalje. Onda kada se suočiš s tom činjenicom, osim Hane, svi smo bili 'Čekaj, sad se to dešava? Sad je to stvarno?' i trebalo je neko vrijeme da se adaptiramo. Stalno smo zazivali i sad 'Evo ti ga' i onda ti odjedanput treba neko vrijeme da se malo adaptiraš na to. Kad uzmemo to malo stvorenje u ruke, onda ćemo vidjeti. Mislim da će imati dobre gene. Kakvi ćemo biti, vidjet ćemo kad se to sve skupa desi. I jedno i drugo dijete su mi se rodili, a ja sam bio na bini. Imam neki blagi osjećaj da bi se to moglo i ovaj put desiti".

Foto: Luka Stanzl/Pixsell

2022. Grašo i Huljić posljednji su se put pojavili na dodjeli nagrade Cesarica, na kojoj je Petar osvojio Cesaricu za hit godine. Ovo će definitivno biti Petrova najljepša godina do sada te jedva čekamo vidjeti kako će se sve razvijati.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije