58. Grammy

Nastupaju Adele, Justin Bieber i Kenddrick Lammar

Musician Herbie Hancock poses with his award for Best Contemporary Jazz Album for
30.01.2016.
u 07:00

U Los Angelesu će 15. veljače biti 58. dodjela najprestižnije svjetske glazbene nagrade Grammy. Kako se bliži velika noć, polako se otkrivaju pojedinosti dodjele. Tako je poznato kako će, između ostalih, uživo nastupiti Adele, Justin Bieber, Kendrick Lammar i The Weeknd. U sklopu dodjele bit će, njegovim kratkim koncertom, odana posebna počast četverostrukom dobitniku Grammyja Lionelu Richieju. Grammyjeva će ga humanitarna organizacija MusiCares proglasiti osobom godine. Grammyje za životno djelo dobit će Ruth Brown, Celia Cruz, ‘Earth, Wind & Fire’, Herbie Hancock, Jefferson Airplane, Linda Ronstadt i Run-D.M.C., a dodjelu će, petu godinu za redom, voditi LL Cool J.

Inače, prva je dodjela Grammyja održana 4. svibnja 1959., upravo u Los Angelesu, na kojoj je dodjeljeno 28 nagrada. Među dobitnicima su bili Ella Fitzgerald, Frank Sinatra i Kingston Trio. Devet je dodjela bilo održano u New Yorku, a jedna u Nashvilleu. Kako je s vremenom rastao broj glazbenih žanrova, rastao je i broj nagrada, tako je rock prvi put prepoznat kao poseban žanr 1980., a hiphop 1989. godine. Od 2011. Američka akademija za diskografsku umjetnost i znanost (NARAS) je radikalno reorganizirala čitav sustav Grammy kategorija, i smanjila ukupan broj nagrada od 109 na 78. Sve žanrovske kategorije su ukinute, kao i one koje su se temeljile na razlici između solista i sastava, uz redukciju kategorija u instrumentalnoj glazbi. Nagrada za najbolji glazbeni spot prvi put je dodjeljena 1982., to je bilo i priznanje Akademije za rastući utjecaj medija. Za sada rekorde u broju dobivenih Grammyja na jednoj dodjeli drže Michael Jackson i Santana, dobili su po osam nagrada, prvi 1984., drugi 2000. godine. Manje je poznato kako su Snoop Dogg i Brian McKnight nominirani čak 16 puta, ali nikada nisu zgrabili kipić težak nešto manje od tri kilograma.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije