Emitirane dvije emisije

Bliži se finale, sve oči uprte u 150 kandidata. Tko će biti Osoba godine u BiH?

19.05.2023.
u 11:38

Emisija "Bila je to 2022. godina" čiji je urednik i voditelj Dževdet Tuzlić.emitirana je danas na BHT 1 i bila je pravi uvod u finalni tjedan Večernjakova pečata.

Pečat kao otvorena knjiga

- Kakva je bila prošla, 2022. godina? Koji su je događaji i osobe obilježili, tko su kandidati i potencijalni dobitnici Pečata za mir? Pokazala je druga emisija ususret svečanosti dodjele nagrada 22. Večernjakova pečata, manifestacije koja već odavno uživa epitete jednog od najznačajnijih društvenih događaja u zemlji. Svjetla reflektora usmjeravaju se prema onima koji su nezasluženo malo prisutni u javnosti, a Pečat ih želi istaknuti. Upoznali ste kandidate i potencijalne dobitnike Pečata i kroz današnju emisiju na BHT 1.  - Večernjakov pečat jednostavno se doima kao svjetionik u nevremenu, otvorena knjiga na čije se stranice upisuju slova i utiskuju fotografije pojedinaca koji bi bez manifestacije ovakvog koncepta nezasluženo ostali na margini. Pečat je mjesto koje ljude spaja te nagrađuje velike napore i poznatih i onih tzv. malih, samozatajnih ljudi koji stvaraju u svojim odajama, a javnost o njima ne zna dovoljno. Ako i postoje neke slične manifestacije, ni jedna nema nacionalnu valorizaciju kakvu ovoj manifestaciji, odnosno svim sudionicima ove nadasve društveno vrijedne manifestacije, daje činjenica da je uživo prenosi javni servis na razini države te da se događaj emitira u još nekoliko država. A da ne vrijedi, ne bi nitko to ni tražio. Ovo je manifestacija koja je otvorena, koja nije sabijena u bilo kakvu formu partikularizma te u ovako razjedinjenoj zemlji djeluje kao svjetionik da će, ipak, jednoga dana biti bolje. Treba činiti da tako bude, a ovo je jedan od vrijednih pokušaja - kazao je Dževdet Tuzlić. I ove godine Pečat mora zablistati, poslati snažne poruke te na jedan dan prebaciti fokus na Bosnu i Hercegovinu, koju će i stranci vidjeti kao normalnu zemlju. Na 20. Večernjakovu pečatu Osobom godine u svijetu proglašen je američki predsjednik Joe Biden koji je Ameriku ponovno pozicionirao kao predvodnika svjetskih procesa. Na Pečatu je tada pročitana i poruka iz Amerike. - Prijateljstvo i uzajamno razumijevanje između naših dviju zemalja traju desetljećima. Ovo je još jedan simbol dubine naših odnosa. Sjedinjene Države jesu i bit će istinski prijatelj i saveznik građana Bosne i Hercegovine. Predsjednik Biden i njegova administracija nastavit će podržavati BiH kao neovisnu, suverenu i demokratsku državu koja je na putu prema euroatlantskoj zajednici - glasila je poruka najjače države na svijetu.

Priznanje "šefu obrane"

Visoki predstavnik EU-a za vanjske i sigurnosne poslove Josep Borrell, kojeg se naziva i šefom obrane Europe, na 20. manifestaciji proglašen je Osobom godine u Europi. I ove godine od govornika se mnogo očekuje.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?