Završen 19. MFF u Š. Brijegu

Mili Turajlić nagrada za najbolji dugometražni dokumentarni film

26.08.2018.
u 10:59

Grand Prix za najbolji dugometražni dokumentarac na 19. po redu Mediteran Film Festivalu pripao je filmu “Druga strana svega” Mile Turajlić. Redateljica donosi kroniku nekoliko generacija jedne obitelji u Srbiji koja prerasta u portret jedne aktivistice u vrijeme velikih previranja, preispitujući odgovornost svake generacije da se bori za svoju budućnost.

Kroz intimni razgovor sa svojom majkom o tom političkom rascjepu Turajlić trasira priču o podijeljenoj kući i zemlji progonjenoj duhovima prošlosti.

- Višeslojna je to priča koja preko snažnog glavnog lika autoričine majke subjektivno i objektivno pripovjeda o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti jedne zemlje - istaknuli su članovi žirija u dugometražnoj kategoriji Ines Tanović, Vanesa Fernández Guerra i Nevio Marasović.

Najboljim kratkim dokumentracem proglašen je film “Borba s bikovima” redatelja Jaimea Alekosa. Sniman u Španjolskoj tijekom tri godine, film prikazuje jedinstven pogled na borbu s bikovima te posljedice za životinje koje ulaze u arenu, suosjećajući s njima kroz izraze lica, govor tijela i reakcije.

Žiri u kratkometražnoj konkurenciji, koji su činili Simon Panay, Mirko Pivčević i Dragan Komadina, naveo je kako se: - Dokumentarnom filmu “Borba s bikovima” dodjeljuje glavna nagrada zbog njegove snažne i emocionalne poruke o okrutnosti ljudske prirode.

U dugometražnoj konkurenciji dodijeljena su i dva posebna priznanja. Film “Poziv”, redatelja Enrica Maista, po odluci članova žirija, “odličan je voajerski uvid u ljudsku psihologiju i granice morala u trenutku kada su akteri stavljeni u nezavidan položaj mimo svoje volje”.

Posebno priznanje pripalo je i filmu “U sjeni” redateljice Nade Mezni Hafaiedh jer je, kako navode, “snažan, dirljiv i filmični uvid u svakodnevni život i probleme s kojima se LGBT subkultura suočava u svojoj muslimanskoj državi”.

Dva posebna priznanja dodijeljena su i u kratkometražnoj konkurenciji.

Filmu “La Rambla te noći” redatelja Isaaca Folgarolasa i Tànit Fernández dodjeljuje se posebno priznanje, prema odluci žirija, “zbog jednostavnog i moćnog koncepta, antropološkog pristupa ljudima koji reagiraju na teroristički napad, ponekad znatiželjni, ponekad besramni, a ponekad i bezosjećajni”.

Drugo posebno priznanje otišlo je filmu “Zbog soli” redatelja Cardosa Basteira za, kako navode, “njegovu slikovitu ljepotu, posebno ozračje stvoreno, jake umjetničke namjere i originalnu ideju da prilikom montaže ne izbjegavaju prisutnost filmske ekipe na setu”.

Na 19. Mediteran Film Festivalu, koji je od 22. do 25. kolovoza održan u Širokom Brijegu, prikazano je dvadeset filmova u konkurenciji. Na festivalu su kroz više programa prikazana 42 filma te je održana i MFF radionica, rezultat koje je bio kratki film “Moja sućut”. Generalni pokrovitelj Mediteran Film Festivala je HT Eronet, a festival su podržali i američko Veleposlanstvo u BiH te Ured posebnog predstavnika EU u BiH.

Na festivalskom trgu u jedinstvenom festivalskom šušuru sreli smo brojne poznate osobe ne samo iz svijeta filma. Gosti sa svih strana na najljepši način upoznali su Široki Brijeg i Hercegovinu te iskazali želju ponovno u Širokom Brijegu osjetiti već prepoznatljivu filmsku čaroliju.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije