VEČERAS SPEKTAKL

Let 3 danas nastupa, a Štengl nam otkriva detalje: 'Promijenili smo koreografiju, a imamo i iznenađenje'

let 3
Sanjin Strukic/PIXSELL
09.05.2023.
u 09:09

U Liverpoolu su s hrvatskom eurovizijskom delegacijom od 27. travnja, a gdje god da se pojave, čuju se stihovi "Mame ŠČ!". Za večerašnji nastup je sve spremno, ali mnoge je rastužila činjenica da se na pozornici neće smjeti pojaviti sa svojim prepoznatljivim traktorom

Svoji, originalni, duhoviti i provokativni – tako u Liverpoolu opisuju hrvatske riječke dečke, članove benda Leta 3Damira Martinovića Mrleta (61) i Zorana Prodanovića Prlju (58), koji danas sedmi nastupaju u prvoj polufinalnoj emisiji Eurovizije. Oni su u Liverpoolu s hrvatskom eurovizijskom delegacijom od 27. travnja, a gdje god da se pojave, čuju se stihovi "Mame ŠČ!" ili "Traktora", kako još pjesmu nazivaju stranci zbog lakšeg izgovora.

Eksplozija emocija

A jesu li spremni za večerašnji nastup, komentirao nam je i šef hrvatske eurovizijske delegacije i urednik Dore Tomislav Štengl.

– Da, sve je spremno za večeras. Jučer smo bili u areni, ujutro smo imali generalnu probu prije glavne generalne probe koja je bila navečer, a koju je ocjenjivao žiri. Nemamo nekih problema, što se tiče nastupa, sve smo precizirali s produkcijom Eurovizije i BBC-ja, sve funkcionira i nadamo se najboljem – kazao nam je Štengl kojeg smo uhvatili među brojnim sastancima. Nastup će, otkriva nam, biti ponešto drugačiji od onog kakav je bio na Dori, a nadaju se da će se i ovaj svidjeti gledateljima.

– Drugačiji je i po koreografiji, a nešto malo je i rekvizita dorađena. Staging je totalno drugačiji jer scene Dore i Eurovizije nisu usporedive. Što se tiče LED ekrana, i tu smo radili dosta promjena tako da sve zajedno mislim da će biti zabavno – kazao je i nagovijestio još ponešto. – Let 3 ko Let 3, ne bi oni bili "na lošem glasu" da ne spremaju nekakvo iznenađenje, ali vidjeli smo da je već na društvenim mrežama puno toga izašlo van i Eurovizija je vrsta produkcije u kojoj nemate baš puno prostora napraviti nešto što nije dogovoreno. Tu se sve poštuje, poštuju se pravila pa ćemo ih i mi poštivati – kazao je.

Iako se od prvog njihova nastupa na Dori počelo nagađati da letovci neće smjeti izvoditi takve stvari na pozornici, Štengl kaže da nisu imali nikakvih problema oko svojih želja.

 

Liverpool: Let 3 na probi uoči sutrašnjeg nastupa u polufinalu Eurosonga

Liverpool - Let 3 na probi uoci nastupa u polufinalu Eurosonga. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

 

 

– Ma ne, pravih problema nije bilo. To su stvari koje treba iskomunicirati pa smo u razgovorima s produkcijom BBC-ja i Eurovizije dogovorili elemente koje ćemo koristiti, na koji način i to je sve funkcioniralo. A to što se pisalo da će biti problema oko nastupa, zapravo toga nije bilo – zaključio je. Iako nam ne želi otkriti sve aspekte nastupa ili kakvo bismo to iznenađenje mogli očekivati od njih na pozornici M&S Bank Arene u Liverpoolu, sigurni smo da će biti kao i dosad – provokativno, zabavno i s porukom.

Mnoge od obožavatelja rastužuje činjenica da se na pozornici neće pojaviti sa svojim prepoznatljivim traktorom, što su otkrili nakon druge probe na eurovizijskoj pozornici u razgovoru s ukrajinskim voditeljem Timurom Mirošničenkom. – Traktor je pretežak za pozornicu. Jako smo tužni zbog toga – rekli su tada, ali Prlja zato ne gubi nadu u najbolji mogući ishod. – Sigurni smo da prolazimo u finale Eurosonga. To je zapečaćeno. Imamo vatromet, imamo šminku i dobre kostime – rekao je.

Iako je letovce sada već bilo gotovo nemoguće uhvatiti za izjave, nakon dolaska u Liverpool dali su nekoliko intervjua u kojima su govorili o nastupu koji ih čeka. Na Meet & Greet druženju odgovorili su i na pitanje zašto pjevaju na hrvatskom. – Jezik nije najvažniji u glazbi. Ako je pjesma univerzalna, jezik nije važan. Tijekom povijesti mi smo slušali druge jezike, sad je vrijeme da Europa čuje hrvatski jezik – rekao je Prlja. Najavili su zato da gledatelji u utorak mogu očekivati "čisti Let 3".

– To znači dinamičan nastup pun energije. Imamo sjajnu koreografiju, kostime, make-up, pirotehniku i čovjeka na raketi. Bit će to trominutna eksplozija emocija – rekao je Prlja. Pjesma "Mama ŠČ" puna je raznih značenja. Ljudima koji ne razumiju hrvatski teško ih je shvatiti pa su još jednom pojasnili o čemu se radi u pjesmi.

Svi su ludi za njima

– Poruka je ljubavna. To je pametna i antiratna pjesma. Mi smo protiv svega lošeg na planetu. Kada smo je pravili, napravili smo je poput rock-opere koja ima uvod i ostale dijelove opere. Želimo prenijeti poruku da smo uvijek ovdje da vas štitimo ljubavlju. Borimo se protiv gluposti i želimo napraviti svijet boljim mjestom za sve – rekao je Prlja i kazao kako su svi uzbuđeni jer su u Liverpoolu.

Inače, letovci su dosad u Liverpoolu izazvali pravu pomutnju na brojnim pojavljivanjima. Posljednji put to je bilo na "tirkiznom tepihu", prostrtom u nedjelju u središtu grada Beatlesa, kojim su letovci šetali gotovo četiri sata. Za usporedbu, njihovoj konkurenciji u prosjeku je bilo dovoljno svega sat vremena da prođu 200 metara dugački tepih na kojemu su s jedne strane stajali predstavnici medija iz cijelog svijeta, a s druge eurovizijski obožavatelji, mnogi od njih odjeveni u boje zastava svoje zemlje. Kad su ih vidjeli obožavatelji, a i mnogi novinari, zaorilo se "Mama kupila traktora…" Oduševljenje se podiglo na vrhunac kada su Mrle, Prlja i ekipa pred publiku izašli u efektnim kostimima Jurja Zigmana koje su, u skladu sa striptizom na pozornici, povremeno skidali kako bi publici i na Tirkiznom tepihu pokazali "skladne noge i bijelo donje rublje". – Kada su nas ugledali, mnogi su pustili suzu ganuća, a zasuzio sam potom i ja. Kako da mi suza ne kane kad svi ovi prekrasni ljudi toliko vole našu "Mamu ŠČ"!? Dobro, možda neki još nisu najbolje svladali pravilno izgovoriti ime naše pjesme, ali mi ćemo vježbati s njima i naučiti ih kako reći "ŠČ" kako bismo cijelom svijetu poslali antiratnu poruku ljubavi, tolerancije i prihvaćanja, uz jedno odlučno "ne" gluposti – kazao je Mrle.

A oni se u engleskom gradu jako dobro provode pa su malo slobodnog vremena iskoristili i za turističke obilaske. Posjetili su kultni stadion Anfield, dom FC Liverpoola. Posebno su očarani članovi benda bili raskošnim VIP salonom u samom srcu stadiona. Osim toga lijepo su se proveli u klupskom muzeju, posjetili svlačionice, gledali povijesne filmove te u press dvorani sjeli na mjesto igrača i menadžera Jürgena Kloppa na kojima sjede tijekom druženja sa "sedmom silom" prije i nakon utakmica. – Imam malo podijeljene osjećaje prema ovome, sve je brendirano, a ja sam ipak old school navijač – komentirao je Prlja taj posjet. Nakon svega najavljenoga i odrađene posljednje probe sinoć, sigurni smo da nas večeras čeka pravi spektakl.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije