Koncert u Lisinskom

Kraljica romske glazbe Esma Redžepova 6. travnja u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog

31.03.2016.
u 07:00

U svojoj bogatoj karijeri Esma Redžepova održala je nebrojene koncerte, nastupila je na Sydneyjskom kulturnom ljetu pred oko 200.000 posjetitelja, na Womad Festivalu u Caceresu, u Španjolskoj, nastupa pred oko 100.000 ljudi; zatim na prestižnom North Sea Jazz Festivalu u Rotterdamu...

Upravo su Esmu Redžepovu izvanredne vokalne mogućnosti ‘lansirale’ kada je 1957., tada 14-godišnjakinja, predstavljala svoju školu na natjecanju ‘Mikrofon je vaš’. To je u to vrijeme bila vrlo popularna emisija koja se emitirala na Radiju Skoplje. Esma osvaja prvu nagradu i ta se godina uzima za početak sjajne glazbene priče koja traje već gotovo 60 godina.

U svojoj bogatoj karijeri Esma Redžepova održala je nebrojene koncerte, nastupila je na Sydneyjskom kulturnom ljetu pred oko 200.000 posjetitelja, na Womad Festivalu u Caceresu, u Španjolskoj, nastupa pred oko 100.000 ljudi; zatim na prestižnom North Sea Jazz Festivalu u Rotterdamu i na mnogo drugih festivala u svijetu. Do sada je snimila oko 1000 pjesama, a za dobar dio njih Esma je autor glazbe i teksta. Objavila je više od 500 ploča, kazeta i CD-a, kako za domaće, tako i za strane diskografske kuće.

Godine 1960. “Esma Ansambl Teodosievski” prvi put nastupa u prestižnoj pariškoj Olimpyji. Godine 1976. na Prvom festivalu romske glazbe, koji je održan u Indiji, Esma je službeno proglašena Kraljicom romske glazbe, a priznanje joj uručuje osobno Indira Gandhi. Osim po svojoj bogatoj glazbenoj karijeri, Esma je poznata i kao humanitarka. Za svoj humanitarni rad, dvaput je bila kandidatkinja za Nobelovu nagradu za mir, a dobitnica je i brojnih drugih priznanja i nagrada. Predsjednik Udruge za nacionalne manjine “San” u Zagrebu Ramo Dedić, veliki ljubitelj romske glazbe, uručit će Esmi Redžepovoj na koncertu, svečano u ime spomenute udruge, posebno priznanje - ambasadorica dobre volje. Nakon pokojnog Šabana Bajramovića, kralja romske glazbe, kako kaže Ramo, još se prava romska pjesma može čuti jedino od ove dive koja će bez dvojbe napuniti Lisinski u Zagrebu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije