SEKS-SKANDAL

Karijere glumica cvjetale su nakon seksa s producentom?

10.10.2017.
u 21:15

Hollywoodski moćnik Harvey Weinstein čije ime stoji iza 300 nominacija za Oscara optužen je za 30 godina zlostavljanja i seksualnog iskorištavanja žena s kojima je radio.

Gledali ste “Bande New Yorka”, “Pulp Fiction”, “Engleskog pacijenta”, “U dobru i zlu”, “Nemilosrdne gadove”, “Umjetnika”, “Seks, laži i videovrpce”?

Sigurno jeste barem neki od navedenih filmova, a da krenemo s nabrajanjem, ispunili bismo cijeli ovaj prostor. Jedno je ime iza svih tih blockbustera. Filmovi koji su izlazili iz produkcije Harveyja Weinsteina zaradili su više od 300 nominacija za Oscara, a dolara tko zna koliko. Američka je akademija filmskih znanosti i umjetnosti zbog njegova utjecaja jednostavno zabranila lobiranje u doba glasanja za zlatne statue. Meryl Streep izrazila se jednom o njemu vrlo jednostavno. Na dodjeli Zlatnog globusa 2012. nazvala ga je jednostavno – bogom. Moć je najutjecajnijeg hollywoodskog producenta u povijesti tolika da se čak ni nakon teških optužbi na stranicama jednih od najutjecajnijih svjetskih novina bolje ne oglašavati. A optužbe su takve da je Harvey Weinstein jučer otpušten iz svojeg The Weinstein Companyja, koju je osnovao s bratom Bobom. Seksualno uznemiravanje ne može se oprostiti čak ni njemu. Jer, čak se osam puta Weinstein tijekom svoje producentske karijere nagodio na sudu sa svojim žrtvama da nešto ne bi izašlo u javnost, a kako je pokazala istraga velikih newyorških novina, nije bila riječ o “samo” osam slučajeva – Harvey Weinstein ima ozbiljan problem. Jedna je od žena od kojih je tražio “poseban” tretman i poznata glumica Ashley Judd. Prije nekih 20 godina slavni ju je producent pozvao u hotel Peninsula Beverly Hills u kojem je Judd očekivala običan poslovni doručak. No, dočekala ju je poruka da je Weinstein u svojoj sobi, gdje ju je dočekao odjeven u kućni ogrtač s neobičnom ponudom – može li je izmasirati, a ako ne, može li ona njega gledati dok se tušira. – I kako da izađem iz sobe nakon takve ponude, a da ne uvrijedim čovjeka poput Harveyja Weinsteina – prisjećala se glumica neugodnog iskustva s najutjecajnijim producentom. Otprilike u isto vrijeme, 1997., Weinstein je postigao izvansudsku nagodbu s jednom drugom glumicom, Rose McGowan. Tada 23-godišnjakinja, zvijezda blockbustera “Vrisak”, za stotinu je tisuća dolara pristala da neće objaviti očito pikantnu epizodu iz hotelske sobe za trajanja Sundance Film Festivala.

Emily Nestor 2014. bila je presretna što će početi raditi za The Weinstein Company. Međutim, njezina će karijera u najvažnijoj producentskoj kući trajati tek jedan dan. Harvey ju je pozvao u isti hotel u koji i Judd. Ponuda je bila jasna – ako pristane na seks, karijera će joj procvjetati. Nije pristala. Sljedeće godine drugu zaposlenicu Weinstein je natjerao da ga masira golog. Slomila se u suzama. Iste te 2015. Weinstein je pozvao u svoj ured Ambru Battilanu, talijansku manekenku i glumicu u usponu, kako se to voli reći, da bi porazgovarali o njezinoj karijeri. Nakon nekoliko sati na lokaciju je pozvana policija. Manekenka s glumačkim aspiracijama tvrdila je da ju je Weinstein uhvatio za grudi pitavši: “Jesu li prave?” Battilana je već imala sličnih iskustava. Sa Silvijem Berlusconijem. Ovog puta stvar se zakuhala i sve je došlo do naslovnica tabloida. Nagađalo se da je Talijanka bila u dosluhu s policijom te je na sastanak došla ozvučena. Sve je ipak prošlo bez podnošenja kaznene prijave.

Ipak, sada se producent morao opravdavati pred nadzornim odborom i tvrdio je da mu je sve namješteno. Prošlo mu je, no ne besplatno, platio je Battilani u zamjenu za šutnju. Bilo je to najviše što je javnost doznala o navikama moćnog producenta. Na jednoj je velikoj zabavi napao mladu reporterku riječima: “Vidiš kako je dobro što sam ja j....i šerif ovog j....g pišljivog gradića bez zakona”. Iako je na zabavi bila i gomila fotoreportera, to nigdje nije objavljeno.

Prema iskazima različitih djelatnika filmske industrije, kolega iz Weinsteinove kompanije, pravnim dokumentima, e-mailovima i internim dopisima drugih kompanija koje je producent vodio, takvim se “djelatnostima” Weinstein bavio tri desetljeća. No tada se pojavio zapis Lauren O’Connor, jedne od direktorica The Weinstein Companyja, koji je i okosnica članka iz New York Timesa koji je i srušio Weinsteina. U detaljno opisanim iskustvima, i vlastitog i onog kolegica i klijentica, O’Connor je upozorila upravu tvrtke na producentove navike. “Tamo vlada za žene otrovna atmosfera”, napisala je. Nije više bilo šale, i sam je Weinstein za O’Connor tvrdio da je iznimno cijeni kao nevjerojatno sposobnu.

Može se pretpostaviti da će već sljedećih tjedana, kao u slučaju Billa Cosbyja, početi izlaziti i novi iskazi, moguće i visokoprofilnih glumica. Na osude nije trebalo dugo čekati. Podugačkim priopćenjem oglasila se Meryl Streep na čiju je karijeru Weinstein imao presudan utjecaj. Hrvatska gošća kaže da nije znala za njegovo ponašanje, a hrabre osobe koje su ga razotkrile naziva herojima. “Udarac je to za sve čiji je rad i ciljeve podupirao”, rekla je Streep. Pogotovo će mnoge razbjesnjeti način na koji je superproducent reagirao na optužbe.

Najprije se oglasio riječima da razumije da su njegovi nekadašnji postupci prouzročili puno boli te da se ispričava i ide na terapiju. No, onda se oglasila njegova odvjetnica koja je naglasila da “Weinstein pobija mnoge tvrdnje koje su jednostavno lažne”, pa se onda i sam javio The Timesu tvrdeći isto o zapisu Lauren O’Connor te da priprema tužbu. Čovjek koji je velikim dijelom oblikovao modernu pop-kulturu bio je poznat po svojem užasnom temperamentu koji se nekako ipak tolerirao, no napastovanje glumica i zaposlenica ipak ne. Puno je ljudi čekalo ovaj trenutak. Previše čak i za jednog Harveyja Weinsteina. Prst je sudbine htio da i članak u The New York Timesu napišu – dvije novinarke.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije