Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Showbiz

Hrvat po treći put nominiran za nagradu Emmy: 'Svi me traže nakon rada na Star Treku'

- Svi smo presretni. Pretpostavljali smo da ćemo biti nominirani, no nikad se ne zna. Mislili smo da ćemo biti nominirani i za prvu sezonu pa nismo bili. Nadam se da će sad biti treća sreća i da ću konačno držati taj kipić u ruci - kazao nam je Deković
20. srpnja 2021. u 10:44 0 komentara 128 prikaza
Foto: Privatni album

Šibenski majstor vizualnih efekata Ante Deković (38) dobio je novo priznanje za svoj rad u Hollywoodu. On je sa svojim timom treći put nominiran za najpoznatiju televizijsku nagradu Emmy, i to za rad na trećoj sezoni serije "Star Trek: Discovery".

Prvi put nominiran je još 2013. za seriju "Da Vincijevi demoni", a drugi put prije dvije godine za drugu sezonu "Discoveryja".  - Svi smo presretni. Pretpostavljali smo da ćemo biti nominirani, no nikad se ne zna. Mislili smo da ćemo biti nominirani i za prvu sezonu pa nismo bili. Nadam se da će sad biti treća sreća i da ću konačno držati taj kipić u ruci - kazao nam je Deković, koji je odrastao u Njemačkoj, gdje je završio školu za audiovizualni dizajn.

U SAD se preselio 2005. godine, a dosad je radio na nizu impresivnih projekata kao što su "2012.", "Igre gladi", "Igra prijestolja", "Pravi detektiv", a osim serija "Star Trek: Discovery" i "Star Trek: Picard", posebno izdvaja seriju "Bermudski trokut" ("The Triangle"), za koju je njegova ekipa osvojila Emmy.  - U trećoj sezoni "Discoveryja" efekti su puno bolji pa je i meni bilo teže raditi. Radili smo i tijekom lockdowna, tako da smo cijelu sezonu radili od doma. Pokazalo se da se ipak može raditi i tako te napraviti dobar proizvod. Ruku na srce, sve se radi digitalno pa se i dosad radilo u više zemalja. Kuće koje nama rade efekte su u Danskoj, Njemačkoj, Sjevernoj Makedoniji, a set je i ove godine bio u Torontu - otkrio nam je Deković, koji zbog pandemije nije bio na setu pa stoga nije ponovio svoju malu ulogu iz finala druge sezone, kada se pojavio na komandnom mostu Discoveryja.

Inače, Deković je na seriji radio kao supervizor, dakle drugi čovjek tima, iza Jasona Michaela Zimmermana, a s Antom je u timu i njegova supruga Aleksandra Kochoska. - Jason i ja direktno smo odgovarali kreatoru serije Alexu Kurtzmanu, a Aleksandra je producentica u timu. Znate ono, ja joj kažem kakve sve ideje imamo za efekte, a onda ona vidi imamo li novca za to ili ne - dodao je Ante, koji nam je otkrio i kako se snimaju epizode.

- Samo snimanje jedne epizode traje dva tjedna, isto toliko i pretprodukcija, a postprodukcija može trajati i šest mjeseci, ovisno o tome koliko su kompleksni svemirski brodovi i ostali efekti koje radimo. Ove su nam godine sve još produljili zbog pandemije pa je bilo lakše.

Treća sezona "Discoveryja" odigrava se u dalekoj budućnosti, što je s jedne strane dobro, a s druge i zafrkano. Ipak se morate držati Star Trek svijeta, ali i zamišljati kako će to izgledati za tisuću godina. Primjerice, hologrami više ne bi trebali izgledati kao prije, ali opet morate paziti da ljudi shvate da se radi o hologramu, a ne o stvarnom liku - objašnjava Deković, kojem je ova nominacija i oproštaj od rada na "Star Treku". - Zaželio sam se malo promjene i rada na drugim projektima.

Upravo dogovaram rad na jednoj velikoj seriji u razini "Star Treka", no ne smijem još ništa govoriti dok ne bude sigurno. Sad imam dosta poziva i ponuda za nove projekte, tako da će biti posla - dodaje Ante, koji se trenutačno nalazi u Njemačkoj, gdje se posvetio svojoj drugoj ljubavi, skateboardu i otvorio dućan opreme u Düsseldorfu. Uskoro se planira vratiti u Los Angeles sa suprugom i sinom.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.