Alen Islamović i danas je jedan od najboljih glazbenika s ovih prostora svih vremena

Farmer, aktivist, rock zvijezda - Islamović je zapalio pozornicu Večernjakova pečata

23.05.2024.
u 12:54

“S vremena na vrijeme, kao da čujem stope...” - i čuli smo ih na Večernjakovu pečatu kad se, glavom i bradom, pojavio Alen Islamović. Legendarni glazbenik je na Večernjakovu pečatu zapjevao “Ružica si bila”.

Roker bez poroka

Nekako se čini da je i Alen, poput najvećih svjetskih rock zvijezda, zaustavio vrijeme, no njegov je život u odnosu na njihov mnogo bogatiji ili, da budemo precizniji, nije ispunjen samo glazbom već i radom na plantaži, zatim i političkim aktivizmom kojim želi unaprijediti svoj Bihać. Roker bez poroka i dalje žari i pali pozornicom, a Bijelo dugme obilježava 50 godina. Koncert u Domu mladih u Sarajevu bio je fantastičan i sad slijede Banja Luka, Trebinje, Niš, Kragujevac, Pula, Split... Radit će čak i novi album, a upravo je Islamović otkrio kako će izgledati.

- Trebali bismo raditi novu ploču, ali gramofonsku ploču. Neće biti izdanja CD-a, klasična gramofonska ploča. Prodavat će se online, znat će se kad, što i kako - najavio je legendarni pjevač. Kad su ga pitali svojedobno po čemu su se razlikovali on, Bebek i Tifa, a sva trojica su udarila pečat Dugmetu, čije je prvo i posljednje ime Goran Bregović, Alen je rekao sljedeće. - Svatko je imao svoje vrijeme i po vremenu nas treba dijeliti. Prilike se pružaju hrabrima, to treba iskoristiti. Ostavili smo zlatno doba iza sebe. Mržnja ne vodi nigdje jer nema ni razloga za nju. Ipak smo nas trojica ti koji su obilježili zlatne godine rock glazbe.

Dugme je mašinerija koju je kreirao Goran Bregović i znao je kako to treba raditi. Usput, imao je i ostale članove koji su mu vjerovali. Ostale su pjesme uz koje i dan-danas vrište nove generacije - podsjetio je legendarni Alen. Više od dva desetljeća zvijezda Dugmeta, ali i Divljih jagoda, pjeva solo. - Lijepo je biti sam sebi šef.

Kada radiš u grupi, tebi se negdje ne ide, a moraš ići jer grupa hoće, ovako, ako mi se ne ide, onda ne idem. Iskreno, više mi odgovara ovako. Patio sam od toga da imam široku pjesmu s velikim orkestrom, tek sam je sada dobio. Nadam se da će svi moji fanovi osjetiti moju dušu koju sam dao - kazao je u jednom od intervjua.

Uvijek posebno ističe Gorana Bregovića. - Sa mnom je Dugme, prije svega, dobilo svježinu i promjenu. Veselje i osmijeh vratili su se u bend i to su ljudi prepoznali. Drugo, Goran je imao nos za napisati pjesmu i skrojiti je za moj vokal. To je Božji dar. Goran je autor kakav se neće roditi dok smo mi živi.

Čisto sumnjam u tu mogućnost jer prošlo je već 40 godina, a sličnog još nema - kaže. Zanimljivo je da se u vremenu bivše države nije obogatio na glazbi, nego na kafiću u Bihaću koji mu je također predložio otvoriti Goran Bregović jer Brega je mudro razmišljao, treba uložiti u nešto što će se isplatiti.

- Da sam s Dugmetom prodao milijun ploča negdje vani, više nikad ništa ne bih trebao raditi u životu. Drugi bi radili za mene. Jugoslavija je, međutim, imala poreznu politiku da ti uši otpadnu. Devedeset posto zarade su uzimali, a od deset posto otvoriš kafić i riješiš egzistenciju. Eto matematike. Danas je glupost baviti se ugostiteljstvom jer je poljoprivreda najbolji biznis ako imaš malo klikera u glavi - njegove su riječi.

A zanimljivo je da se upravo tog posljednjeg i prihvatio, a na svojoj vizualno lijepo uređenoj i kvalitetnoj web-stranici alen-islamovic.eu progovara i o kulturama koje uzgaja, a to su lješnjaci i jabuke. Posađeno je oko 2000 komada lijeske na površini od 25.000 četvornih metara na Farmi Islamović, kako se službeno naziva.

- Lješnjaci su opskrbljeni isključivo prirodnom čistom vodom rijeke Une. Posađene su 4 sorte lješnjaka - rimski, istarski i dvije sorte engleskog lješnjaka. U 2019. godini formirali smo plantažu za uzgoj mladih sadnica kapaciteta do 1000 komada mladih dvogodišnjih stabljika lijeske - navedeno je. Popularna je i njegova rakija.

- Rakija napravljena od najkvalitetnijih jabuka s obala rijeke Une, od njezina izvora sve do ulijevanja u rijeku Savu - stoji na stranici.

Život je jedna žena

Islamović je i politički aktivan, želi pomoći svom Bihaću oko rješavanja migrantske krize, nastoji učiniti nešto za dobrobit kulture i sporta. A njegov privatni život... Cijelog je života s jednom, svojom Marijanom. - Brak se čuva, njeguje. Imali smo zajedničke životne ciljeve, željeli smo mir, sklad... - riječi su legendarnog Alena Islamovića.

Čitajući sve ovo, nekome će biti nevjerojatno da je uz status jednog od najvećih glazbenika svih vremena Islamović zadržao zdrav razum, skladan obiteljski život, uspio i u drugim poslovima... i nastupio na 23. Večernjakovu pečatu te ponovno oduševio javnost.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije